Marturii cutremuratoare ale unui turist roman care a vazut momentul in care femeia a fost atacata de rechin: „Salvamarii au confiscat telefoanele si au sters inregistrarile”

Au aparut marturii tulburatoare in cazul femeilor ucise de rechin in statiunea Sahl Hasheesh din Egipt. Una dintre victime este romanca, iar cealalta austriaca.

Gelu Raul Vadan, un turist roman care a vazut momentul in care femeia din Austria a fost atacata de rechin a spus ca aceasta inota singura in stanga pontonului de la hotelul Tropitel, in statiunea Sahl Hasheesh, iar salvamarii din zona ar fi fost atentionati de o fata, chiar inainte de tragedie, ca in apa se afla un rechin, dar nu crezut-o.

„Au fost atentionati salvamarii, aceasta fetita care plangea in hohote si cred ca este marcata pe viata, spunea ca i-a zis „Shark, shark, it is a shark”, iar raspunsul a fost „Nooo, it is a dolphin”. Ori nu trebuie sa fii mare expert ca sa stii ca exista o diferenta foarte mare intre aripioara dorsala a unui delfin si cea a unui rechin.” a spus pentru Pro Tv, Gelu Raul Vadan, un turist roman.

Dupa putin timp, femeia a fost atacata de un rechin, iar multimea de turisti care se aflau acolo au intrat in panica, potrivit spuselor barbatului.

„Au inceput sa alerge foarte multi salvamari care pareau destul de speriati, panicati, inspre capatul pontonului. Au inceput sa vina grupuri foarte mari de turisti. Foarte multe femei plangand in hohote, trecand pe langa mine in fuga.”, a mai spus Gelu Raul Vadan.

„Salvamarii le-au confiscat telefoanele si au sters inregistrarile”

Femeia nu a mai putut fi salvata,a declarat turistul roman.

„Au asteptat pana in momentul in care curentii au adus-o pe acel recif de corali si a putut sa fie recuperata. Au inceput niste miscari de resuscitare. Ulterior au trecut pe langa noi in fuga cu un rezervor de oxigen, cu truse medicale, a fost chemata si o ambulanta, deja era decedata. Cu o seara in urma, eu am fost exact in acel loc. M-am cutremurat gandindu-ma ca teoretic as fi putut fi eu acolo.”, a mai spus barbatul.

Turistii sustin ca salvamarii hotelului au sters filmarile din telefoanele martorilor, probabil pentru a ascunde modul in care au actionat in acest caz tragic.

„Au fugit dupa ei, salvamarii, le-au confiscat telefoanele si au sters inregistrarile respective.”, a mai spus Gelu Raul Vadan.

Adrian Balba, biolog marin:

„Nu obisnuiesc sa atace omul. Daca produc zgomote la suprafata apei, se pot chiar speria. Insa acolo unde sunt tinuti in contact cu oamenii, in zone de turism al scufundatorilor, unde exista ghizi ce duc scufundatorii in cele mai bogate locuri pentru imagini cu rechini si pentru senzatii, acesti rechini se obisnuiesc cu prezenta omului. Sunt in situatia de a tolera omul si de a nu le mai fi teama. Ei sunt pradatori, daca nu le e teama, ataca”.

O romanca, a doua victima a rechinului

Intre timp, oficialii din Egipt anunta ca au mai descoperit o turista ucisa de un rechin in aceeasi zona. Femeia era disparuta de doua zile de la hotel si a fost gasita fara viata intr-un golf. Plajele din Sahl Hasheesh pana in Makadi sunt, deocamdata, inchise.