Locurile din Romania pline de vipere. Unde exista riscul sa intalnesti serpi veninosi

In Romania, singurele specii de serpi veninosi sunt viperele. Aici pot fi intalnite mai multe specii de vipere, inclusiv vipera comuna, vipera cu corn si cel putin trei subspecii de vipera de stepa.

Vipera Comuna si Alte Specii

Cea mai raspandita specie in Romania este vipera comuna, cunoscuta si sub numele de vipera cu cruce. Se estimeaza ca in tara traiesc aproximativ 30.000 de exemplare de vipera comuna. Urmatoarele in ordine sunt vipera de stepa si vipera cu corn, aceasta din urma fiind cea mai periculoasa si cea mai rara. Expertii afirma ca viperele ataca doar daca se simt provocate.

Habitatul Viperelor in Romania

Vipera comuna prefera marginea padurilor de foioase, poienile insorite si interiorul padurilor unde se ascunde in covorul de frunze. De asemenea, poate fi gasita sub stanci sau in crapaturile acestora.

Publicitate

Vipera cu corn traieste in Muntii Banatului, Muntii Retezat, Valea Cernei si Valea Nerei, conform Atlasului Geografic. Ea prefera zonele stancoase, dar poate fi gasita si langa apa sau in padurile de foioase.

Vipera cu corn este cea mai periculoasa, iar muscatura ei poate avea consecinte grave, inclusiv decesul.

Vipera berus – vipera de munte.

Mai este cunoscuta in popor si drept vipera cu cruce, vipera neagra sau naparca si este mult mai raspandita si o putem intalni chiar si in Bucuresti.

Subspecii de Vipere in Romania

In muntii din Romania se gasesc doua subspecii de vipere: Vipera ammodytes ammodytes si Vipera ammodytes montandoni. Prima subspecie traieste in sud-vestul tarii, in Muntii Banatului si Olteniei, Tara Hategului si sudul Muntilor Apuseni. Vipera ammodytes montandoni are un areal restrans, fiind prezenta in cateva habitate din Dobrogea continentala.

Viperele sunt cel mai frecvent intalnite in Mehedinti, Muntii Cernei, judetul Alba si Cheile Cibului din Muntii Apuseni, care gazduiesc una dintre cele mai populate zone cu aceasta specie. In judetul Alba se afla si o rezervatie de vipere de faneata, o specie care a fost pe cale de disparitie. In Hunedoara, viperele pot fi intalnite in Masivul Retezat, Defileul Jiului si zona Cetatii Deva.

Speciile si Caracteristicile Viperelor

In Romania sunt cunoscute 23 de specii de vipere. Vipera cu corn, cea mai mare dintre ele, si vipera neagra (sau vipera de munte), intalnita rar in Muntii Carpati, sunt printre cele mai notabile. Vipera de stepa este intalnita in Dobrogea, Delta Dunarii si sesurile din Moldova.

Vipera ammodytes este cea mai mare vipera din Romania, putand ajunge pana la 90 de centimetri lungime. Masculii sunt mai mari si mai agresivi decat femelele. Aceasta traieste in habitate stancoase, pe malurile apelor si in padurile de foioase, pana la altitudinea de 2000 de metri. Este sensibila la frig si se ascunde la umbra in zilele calde de vara.

Masuri de Siguranta si Recomandari

Pentru cei care se aventureaza in zone cu vipere, masurile de siguranta sunt esentiale. Excursionistii ar trebui sa ramana pe poteci, sa evite iarba inalta si sa foloseasca un bat pentru a agita vegetatia inainte de a trece prin faneata. Viperele simt foarte bine vibratiile din sol si, de obicei, pleaca atunci cand simt prezenta umana.

Echipamentul adecvat, cum ar fi bocancii cu parazapezi, ciorapii grosi si jambierele, poate oferi protectie suplimentara. Daca intalniti o vipera, retrageti-va incet, cu fata la ea, evitand miscarile bruste si zgomotele puternice.

Ce Sa Faceti in Caz de Muscatura

Daca sunteti muscat de o vipera, sunati imediat la Salvamont si la 112. Este esential ca victima sa fie imobilizata si sa ramana cat mai nemiscata posibil. Hidratarea este importanta, dar nu se recomanda utilizarea garoului, aspirarea veninului sau aplicarea ghetii pe rana. Serul antiviperin este eficient daca este administrat in primele cinci ore de la muscatura.

Simptomele veninului includ durere intensa, umflaturi, greata, varsaturi, sete acuta, transpiratii reci si accelerarea pulsului si a respiratiei. Riscurile de deces sunt rare, deoarece multe muscaturi nu injecteaza venin. Totusi, victima trebuie dusa cat mai repede la un medic pentru tratament adecvat.

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.