La ce distanta fata de curtea vecinilor poti planta un copac.

Noul cod civil. Distanta minima pentru arbori Limite legale ale dreptului de proprietate privata.

Distanta minima pentru arbori

Potrivit articolului 613 din noul Cod Civil, distanta minima pentru arborii plantati pe propria proprietate trebuie sa fie de minim 2 metri de linia de hotar.

Exista si cateva exceptii: copacii care nu depasesc inaltimea de doi metri, plantatiile si gardurile vii.

La alineatul 1 al articolului amintit se mentioneaza ca:

(1) In lipsa unor dispozitii cuprinse in lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie saditi la o distanta de cel putin 2 metri de linia de hotar, cu exceptia acelora mai mici de 2 metri, a plantatiilor si a gardurilor vii.

Ce pot face vecinii neindreptatiti

In caz de nerespectare a distantei, proprietarul vecin este indreptatit sa ceara scoaterea ori, dupa caz, taierea, la inaltimea cuvenita, a arborilor, plantatiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.

(2) In caz de nerespectare a distantei, proprietarul vecin este indreptatit sa ceara scoaterea ori, dupa caz, taierea, la inaltimea cuvenita, a arborilor, plantatiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.

(3) Proprietarul fondului peste care se intind radacinile sau ramurile arborilor apartinand proprietarului vecin are dreptul de a le taia, precum si dreptul de a pastra fructele cazute in mod natural pe fondul sau.