Romania este foarte bine aparata si niciun roman nu trebuie sa se teama, a declarat Klaus Iohannis, in contextul situatiei de la granita Ucrainei. Presedintele a facut aceasta declaratie in prezenta secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.
„Vreau sa fiu foarte explicit si foarte clar. Romania este foarte bine aparata si are toate garantiile de securitate. Niciun roman nu trebuie sa se teama, insa trebuie sa stim de unde vine aceasta siguranta a noastra, ce sunt garantiile de securitate. In primul rand, fortele noastre armate care s-au dezvoltat enorm in ultimii ani, sunt foarte bine pregatiti pentru orice scenariu.
In plus, Romania e in alianta NATO, cea mai puternica alianta militara din cate au exista in istorie. Cea mai puternica alianta din cate au exista in istorie. Pentru a veni in sprijinul nostru, iata ca avem acesti militari pe care i-am salutat astazi aici in baza Mihail Kogalniceanu si altii care au venit din state partenere strategice de la alianti pentru a lucra impreuna cu militarii romani. Este evident ca NATO e o alianta pur defensiva.
Publicitate
Nu dorim sa atacam pe nimeni, nu dorim sa invadam pe nimeni, dar dorim sa garantam securitatea statelor noastre si securitatea cetatenilor nostri. Asta facem. Iar daca vorbim despre instalatia de la Deveselu este una pur defensiva. Nu poate fi folosita pentru a ataca pe nimeni. Aceasta retorica pe care o auzim din cand in cand este una falsa”, a spus spresedintele Romaniei, in conferinta de presa sustinuta dupa vizita de la Baza 57 Aeriana de la Mihail Kogalniceanu.
Secretarul general al NATO a precizat ca Rusia este agresorul, iar NATO a demonstrat ca vrea doar sa apere si sa protejeze.
„NATO e o alianta defensiva. Suntem aici pentru a proteja pacea. NATO a demonstrat ca aparam, protejam, dar NATO ramane bineinteles o Alianta defensiva si cand vorbim despre scutul din Romania si acesta este un scut defensiv. Este vorba de amenintari venite fara aiba nicio legatura cu sisteme ofensive la scutul de la Deveselu. E clar ca Rusia este agresorul, Rusia a invadat si a cucerit o parte a unui vecin, a Ucrainei. Au anexat Crimeea si continua sa destabilizeze zona si acum au dus 100.000 militari gata de lupta in zona Ucrainei si continua aceasta escaladare. Deci nu este nicio indoiala ca agresiunea pe care o vedem vine din partea Rusiei si trebuie sa fim siguri ca le oferim sprijinul partenerilor nostri din Ucraina”, a explicat la randul sau Jens Soltenberg.