Anuntul momentului facut de seful NATO: „Exista riscul unei invazii totale”

Presedintele Romaniei Klaus Iohannis si secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au sustinut declaratii la Baza 57 Aeriana de la Mihail Kogalniceanu.

Declaratiile lui Jens Stoltenberg:

– Va multumesc pentru intampinarea calduroasa. Multumesc pentru cooperarea de atatia ani si pentru contributia la alianta noastra. Romania nu este singura. Avioane din Germania si Italia sunt aici pentru a proteja, pentru a ne apara aliatii si pentru a mentine zona sigura.

-Noi, americanii, suntem dedicati apararii Europei. Aliantii sunt aici pentru a consolida prezenta NATO in aceasta perioada critica. Mai multe trupe, mai multe capacitati si o hotarare mai mare. Vom discuta saptamana viitoare despre cum putem consolida in continuare prezenta noastra in partea estica a aliantei, inclusiv cu noi grupe de lupta. Salut oferta Frantei de a aduce un batalion NATO aici, in Romania. Sarcina noastra este sa protejam pacea.

– Acest lucru este cu atat mai important in lumina activitatii nejustificatabile a Rusiei in apropiere, inlusiv in zona Marii Negre. Marea Neagra este o regiune de o importanta strategica vitala pentru NATO. Siguranta in aceasta regiune este de cea mai mare importanta pentru NATO. Suntem dedicati dialogului si gasirii unei solutii politice. Niciodata nu vor exista membrii NATO de rang intai sau rang secund, suntem aliati.

– Exista un risc real, exista un mare risc pentru un nou conflict armat in Europa. Trupele rusesti sunt tot mai multe si timpul se scurteaza. In acelasi timp, nu avem nicio siguranta. Continuam sa cerem Rusiei sa se implice in dialog. Exista riscul unei invazii totale, dar exista si riscul altor tipuri de actiuni agresive din partea Rusiei, inclusiv incercari de a rasturna guvernul de la Kiev sau atacuri informatice.

– Nu avem nicio siguranta, dar stim ca ei continua escaladarea militara si stim ca exista multi ofiteri secreti rusi care opereaza in Ucraina si avem o istorie a Rusiei care si-a folosit forta impotriva vecinilor. Sunt motive de a fi serios ingrijorati si vigilenti daca folosesc, din nou, forta impotriva Ucrainei.

-Prezenta aici este un mesaj foarte clar al Aliantei. Sunt foarte multumit de soldatii de aici.

-Continuam sa consolidam flancul estic cu mai multe nave, mai multe avioane, mai multe trupe. Suntem gata sa consolidam si mai mult daca este necesar, avem o forta de reactie a NATO. Deja ne-am sporit prezenta, o vedem astazi aici.

-NATO este aici pentru a proteja pacea. Am demonstrat ca aparam, protejam. NATO ramane o alianta defensiva. Cand vorbim despre scutul antiracheta din Romania si acesta este un scut defensiv.

-Cred ca nu e nicio indoiala ca acum Rusia e agresorul, Rusia a invadat si a cucerit o parte a unui vecin, au anexat ilegal Crimeea si acum au dus 100.000 de militari gata de lupta in zona Ucrainei si continua aceasta escaladare. Nu exista nicio indoiala ca agresiunea vine din partea Rusiei. Prevenim orice neintelegere.