Klaus Iohannis a facut anuntul: „Suntem pregatiti”

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca Romania este pregatita sa gazduiasca grupul de lupta al NATO. De asemenea, seful statului a precizat ca se cunoaste locul unde va fi pozitionat. Detaliile vor fi facute publice in momentul in care va fi aprobat formal la nivelul Aliantei.

“Am discutat cu presedintele Macron in marja intalnirii de aseara si aceasta chestiune. Ramanem implicati, Franta isi doreste in continuare sa fie natiune cadru, noi ne dorim in continuare ca acest grup de lupta – ‘battle group’, cum se numeste in NATO – sa fie pozitionat in Romania. Si da, pot sa va spun ca noi suntem pregatiti, stim unde va fi pozitionat acest ‘battle group’, insa acest grup de lupta inca nu este aprobat formal la nivel NATO. Insa suntem optimisti ca aliatii vor agrea acest format. Discutiile se vor purta in aceasta primavara si, in final, cand totul va fi rezolvat si clarificat, vom putea sa facem si declaratii publice despre cine participa, unde vor fi pozitionati si alte detalii interesante pentru publicul din Romania, dar chiar acum inca nu”, a declarat Klaus Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis a participat la Paris, la reuniunea informala organizata de presedintele francez, Emmanuel Macron, privind situatia de securitate din Sahel.

Pe data de 17 februarie 2022, presedintele Romaniei a luat parte, la Bruxelles, la reuniunea informala a Consiliului European pe tema ultimelor evolutii privind situatia de securitate de la granitele Ucrainei si la cel de-al VI-lea Summit Uniunea Europeana – Uniunea Africana, care va continua si vineri. Astazi, Iohannis va avea, in marja participarii la Summitul UE – Uniunea Africana, o intrevedere cu presedintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

Ministrul Apararii, Vasile Dincu a spus ca, cel mai probabil, in vara se va infiinta grupul de lupta al NATO in Romania.

„Ceea ce am discutat aici este ceea ce foarte bine a numit secretarul general al NATO – dubla cale – continuarea negocierilor, incercarea prin comunicare si dialog sa iesim din aceasta situatie de conflict, dar, pe de alta parte, a incerca sa construim o baza pe flancul estic pentru descurajarea actiunilor agresive ale Rusiei.

Toti colegii au vorbit despre aceste masuri contradictorii care la un moment dat nu ne pun in situatia de a putea lua o decizie sigura.

Pe de o parte, se simuleaza o retragere, pe de alta parte apar actiuni agresive. Ceea ce este important este ca s-a raspuns la scrisoarea NATO, urmeaza sa se analizeze situatia si asta inseamna ca ne aflam cumva pe un drum al negocierii, ca nu s-a parasit acest drum.

Am facut un pas inainte la acest forum al NATO discutand cu aliatii mai mult, discutand pentru sprijinul formal de care avem nevoie pentru a realiza acest battle group in Romania.

Sigur ca mai sunt aspecte formale, avem si niste termene. Noi am terminat pregatirile pentru asta, asa cum ministerul a anuntat, deci suntem in asteptare si suntem pregatiti pentru acest grup”, a spus el la Digi24.