Klaus Iohannis a facut anuntul: „Ne aflam intr-un context de securitate complicat”

Klaus Iohannis, Presedintele Romaniei a declarat, intr-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Fortelor Terestre, ca armata romana va intra intr-un proces accelerat de modernizare a inzestrarii, in contextul actualului razboi din Ucraina. Iohannis a mai amintit ca din 2023 cheltuielile pentru aparare vor creste de la 2% la 2,5% din Produsul Intern Brut (PIB).

„In aceste conditii, Fortelor Terestre le revine un rol important in cresterea capacitatii operationale a armatei noastre, fiind necesar un efort constant si sustinut pentru instruirea intensiva si eficienta a unitatilor militare in conditii complexe, inclusiv in mediu aliat. Totodata, se va intra intr-un proces accelerat de modernizare a inzestrarii, astfel incat sa poata fi indeplinite cu succes misiuni dintre cele mai complexe”, se arata in mesajul lui Klaus Iohannis.

Presedintele Romaniei a transmis luni, 25 aprilie 2022, un mesaj cu prilejul Zilei Fortelor Terestre, care se sarbatoreste de Sfantul Gheorghe.

„Sarbatorim astazi Ziua Fortelor Terestre, una dintre cele mai importante categorii de forte ale Armatei Romaniei, care desfasoara misiuni complexe, cu un rol esential in asigurarea apararii si securitatii tarii noastre (…) Ne aflam intr-un context de securitate complicat, rezultat al agresiunii armate a Federatiei Ruse impotriva Ucrainei si se impun, asadar, masuri speciale suplimentare, cu caracter strict defensiv”, a precizat Iohannis.

Seful statului a amintit decizia luata la summitul NATO din 24 martie privind constituirea unui grup de lupta al Aliantei in tara noastra.

„Dragi militari, prin profesionalismul, disciplina, hotararea si spiritul de sacrificiu pe care le dovediti zi de zi demonstrati ca sunteti pregatiti in orice moment sa va aparati patria si valorile pe care le impartasim cu aliatii si partenerii nostri din Uniunea Europeana si NATO. Fie ca va antrenati in poligoanele de instructie din tara sau ca actionati in misiuni internationale, in diversele teatre de operatii, cresteti in fiecare zi prestigiul Romaniei si al armatei noastre”, a mai spus presedintele Iohannis.