Japonia a anuntat vineri sanctiuni dure impotriva Rusiei pentru invazia din Ucraina, masuri care vor viza sectorul financiar si exporturile de componente electronice. „Vom avea un raspuns puternic”, a declarat ambasadorul Rusiei, Mihail Galuzin, intr-o conferinta de presa la Tokyo.
Ambasadorul Rusiei, Mihail Galuzin, a spus ca „regreta profund” masurile „contraproductive” luate de Japonia, a treia forta economica din lume, impotriva tarii sale.
In plus fata de primele sanctiuni anuntate miercuri, noile masuri adoptate de Tokyo „cuprind inghetarea unor active si suspendarea eliberarii de vize pentru persoane si organizatii ruse”, a anuntat vineri premierul nipon Fumio Kishida, dupa o reuniune online a liderilor din G7, grupul celor mai industrializate sapte tari.
Kishida a anuntat de asemenea o serie de sanctiuni „in sectorul financiar, precum inghetarea activelor vizand institutii financiare ruse”, dar si masuri „asupra exporturilor spre organizatii ruse legate de arme” si asupra „unor bunuri de folosinta generala cum ar fi semiconductorii si articolele care figureaza pe o lista restransa bazata pe acorduri internationale”, fara a oferi deocamdata mai multe detalii. Semiconductorii sunt componente electronice esentiale ale unor produse de larg consum, de la masini si console de jocuri video la smartphone-uri, in prezent existand o penurie a lor la nivel mondial.
Publicitate
SUA au anuntat de asemenea controale asupra exporturilor de componente sensibile spre Rusia.
Premierul japonez a cerut Rusiei „sa isi retraga imediat trupele” din Ucraina „si sa respecte dreptul international”. Anterior, presedintele american Joe Biden a anuntat pe Twitter ca liderii din G7 au cazut de acord asupra unor sanctiuni „devastatoare” impotriva Rusiei, ca reactie la atacul asupra Ucrainei.
Kishida a condamnat joi ferm „invazia rusa”, despre care a spus ca „zguduie bazele ordinii internationale”, si a precizat ca Tokyo „isi va coordona eforturile cu cele ale comunitatii internationale, printre care si SUA”, cu care Japonia are o alianta stransa.
Relatiile dintre Rusia si Japonia sunt complicate: cele doua state nu au semnat niciodata un tratat de pace dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, din cauza unei dispute teritoriale asupra a patru mici insule din Arhipelagul Kurile, invecinata cu insula Hokkaido, in nordul Japoniei.
Aceste insule au fost preluate de armata sovietica in ultimele zile ale razboiului si de atunci nu au fost niciodata restituite Japoniei, care le numeste „Teritoriile din Nord”.