Inca o tara declara stare de urgenta din cauza atacului rusesc asupra Ucrainei

Astazi, 24 februarie, presedintele lituanian Gitanas Nauseda a declarat stare de urgenta in tara din cauza unei noi invazii rusesti in Ucraina. Decizia va fi aprobata de Dieta, potrivit Delfi .

„Astazi semnez un decret privind introducerea starii de urgenta, pe care Seimas il va aproba intr-o sesiune extraordinara”, a declarat liderul lituanian la o sedinta a Consiliului de Aparare.

Nausėda a subliniat ca pe fundalul agresiunii Rusiei, Lituania este nevoita sa ia masuri pentru a asigura securitatea externa a tarii sale.

Consiliul de Aparare a Statului a mai decis ca „ Lituania ar trebui sa se adreseze NATO cu privire la activarea articolului al patrulea” din Tratatul Atlanticului de Nord, a mentionat seful tarii.

Astazi, Lituania, impreuna cu Polonia, Letonia si Estonia , au initiat consultari cu privire la articolul al patrulea al NATO din cauza amenintarii la adresa securitatii aliatilor. Aceasta clauza a acordului Aliantei prevede consultari atunci cand integritatea teritoriala, independenta politica sau securitatea oricaruia dintre aliati este amenintata.

Starea de urgenta permite utilizarea mai flexibila a rezervei de stat, intareste protectia frontierei de stat si protectia frontierei de stat.

Astazi, la cinci dimineata, Putin a declarat razboi Ucrainei si a cerut Fortelor Armate ale Ucrainei sa depuna armele.

Presedintele Volodimir Zelenski a declarat legea martiala in urma atacurilor rusesti asupra infrastructurii militare, oraselor si granicerilor ucraineni. De asemenea, el i-a indemnat pe ucraineni sa nu intre in panica, a spus acesta intr-un mesaj video.