In noaptea de Sanziene, exact la miezul noptii, se deschid cerurile si se indeplinesc dorinte. Ce trebuie sa faci

Pe 24 iunie, dupa solstitiu de vara, se sarbatoreste Dragaica su Sanzienele, sarbatoarea populara care coincide cu Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul.

Desi sunt asociate sarbatorii crestine a Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul si a Aducerii Moastelor Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava, Sanzienele fac parte dintr-un stravechi cult solar.

Publicitate

In mitologie, Sanzienele erau considerate a fi niste femei frumoase, adevarate preotese ale soarelui, divinitati nocturne ascunse prin padurile intunecate, neumblate de om.

Publicitate

Potrivit traditiilor, Sanzienele sunt fiinte magice care plutesc in aer sau umbla pe pamant in noaptea de 23 spre 24 iunie. Ele canta si danseaza, impart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile casatorite, inmultesc animalele si pasarile, umplu de leac si miros florile si tamaduiesc bolile si suferintele oamenilor.

Spre deosebire de Rusalii, care sunt aducatoare de rele, Sanzienele sunt zane bune.

Dar si ele pot deveni rele, lovindu-i pe cei pacatosi cu “lantul Sanzienelor”, pot starni din senin si vijelii, pot aduce grindina, lasand campul fara de rod si florile fara de leac.

La noapte, Cerurile se deschid.
Potrivit credintelor populare, fortele benefice ajung atunci la apogeu si minunile sunt posibile.

Astfel, in noaptea de Sanziene, aceste zane dau florilor si buruienilor daruri deosebite, pentru a trata anumite afectiuni. Se spune ca daca bei o ceasca de ceai de sanziene, vei fi sanatos tot anul.

O alta traditie spune ca in aceasta noapte se ard necazurile viitoare. Se ia o foaie de hartie alba, se noteaza toate problemele de care vrei sa scapi si se arde.

Pentru indeplinirea dorintelor, la miezul noptii se aprind 3 lumanari albe si se spune rugaciunea Inimii de trei ori:

„Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul/pacatoasa!”

In credinta populara, pentru a nu fi loviti de blesteme, oamenii au creat adevarate ritualuri. De asemenea, in ajunul sau in ziua de Sanziene se intalneau practici si obiceiuri de divinatie, de aflare a ursitei si a norocului in gospodarie.

In traditia populara se spune ca, in aceasta noapte, tinerele singure care isi pun flori de sanziene sub perna isi vor visa ursitul.

Se spune ca, in noaptea de Sanziene (23 spre 24 iunie), se deschid portile cerului si lumea de dincolo vine in contact cu lumea pamanteana. Cu acest prilej, in foarte multe zone din tara, se fac pomeni pentru morti, de “mosii de Sanziene”.

“Daca oamenii nu le sarbatoresc asa cum se cuvine, ele se supara, devenind surate bune cu inraitele Iele sau Rusalii. Sanzienele se razbuna pe femeile care nu tin sarbatoarea de pe 24 iunie, pocindu-le gura. Nici barbatii nu scapa usor.

Pe cei care au jurat stramb vreodata sau au facut alt rau ii asteapta pedepse ingrozitoare, despre Sanziene stiindu-se ca sunt mari iubitoare de dreptate”, spune Cristina Marculescu.

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.