Imagini de cosmar din iadul de foc din Grecia. Sute de pompieri se lupta cu incendiile

In Grecia, reapar incendiile de vegetatie pe o scara masiva. Sute de pompieri se mobilizeaza pentru a stinge focurile fara precedent, alimentate de vanturile puternice.

Doua insule sunt afectate de incendii de vegetatie.

Autoritatile elene avertizeaza ca multe regiuni se confrunta cu un risc ridicat de noi incendii, potrivit Reuters.

Peste 30 de pompieri, sprijiniti de doua avioane si cinci elicoptere, sunt implicati in lupta contra unui incendiu pe insula Andros din Marea Egee, departe de zonele turistice, unde patru comunitati au fost evacuate ca masura de precautie.

Publicitate

„Se asteapta sosirea unui numar suplimentar de pompieri pe insula mai tarziu in cursul zilei”, a declarat un oficial al serviciilor de pompieri pentru Reuters, mentionand ca nu au fost raportate pagube sau rani.

Incendiile de vegetatie sunt o problema frecventa in Grecia, dar au devenit din ce in ce mai devastatoare in ultimii ani, pe fondul verilor mai calde si mai uscate asociate cu schimbarile climatice.

Articolul continuă după reclame

Un incendiu recent in apropierea Atenei a obligat zeci de localnici sa-si paraseasca casele. Expertii sustin ca acest fenomen este legat de incalzirea globala.

Meteorologii explica ca incendiile recente au fost declansate de o combinatie periculoasa de „caldura, uscaciune si vant”.

„Nu imi amintesc un alt an in care sa fi avut de-a face cu astfel de conditii atat de devreme, in inceputul si mijlocul lunii iunie”, a declarat meteorologul Thodoris Giannaros la televiziunea de stat.

Vineri, un barbat in varsta de 55 de ani a murit la spital dupa ce a fost ranit intr-un incendiu in regiunea Ilia din peninsula Peloponez, in timp ce mai multe incendii au avut loc in sudul Greciei.

Sute de pompieri au fost mobilizati vineri pentru a lupta impotriva a peste 70 de incendii forestiere raspandite in toata tara.

Pompierii avertizeaza ca vanturile puternice si temperaturile extreme vor mentine riscul de incendii si duminica.

Sambata dimineata, pompierii au reusit sa stinga un incendiu forestier pe insula Salamina, in Golful Saronic, la vest de Atena, si la aproximativ 30 de kilometri est de capitala.

Dupa ce incendiile forestiere din anul trecut au fortat 19.000 de oameni sa paraseasca insula Rodos si au provocat moartea a 20 de persoane in nordul tarii, Grecia a intensificat pregatirile pentru acest an, angajand mai mult personal.

Publicitate

Author: Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.