Franta este prima tara care recomanda folosirea unei singure doze de vaccin pentru cei care au fost infectati cu COVID

Autoritatea sanitara din Franta recomanda ca oricine a fost infectat anterior cu Covid-19 sa primeasca  o singura doza de vaccin, in locul celor doua doze normale.

Pacientii care se recupereaza dupa infectarea cu  Covid au o oarecare imunitate si ar trebui sa fie inoculati la trei-sase luni dupa aceea, spun oamenii de stiinta francezi..

Franta este prima tara care a emis acest sfat.

Pana in prezent, au fost vaccinati 2,8 milioane de oameni, a declarat ministerul sanatatii.

Publicitate

„Doza unica de vaccin va juca astfel rolul de rapel” pentru cineva infectat anterior cu coronavirus, a declarat HAS, citat de BBC.

Recomandarea vine in timp ce guvernele din intreaga lume se grabesc sa isi vaccineze oamenii si sa incerce sa readuca viata la normal.

Cel putin 3,4 milioane de persoane din Franta au confirmat infectiile cu Covid-19, dar se crede ca cifra reala este mai mare. Aproximativ 81.000 de oameni au murit – a saptea cea mai mare cifra din lume.

Programul de inoculare al Frantei a inceput in decembrie, dar ramane in urma fata de cel al altor tari precum Israel, Emiratele Arabe Unite si Marea Britanie.

Cele trei vaccinuri principale utilizate la nivel global sunt administrate in doua doze, la distanta de cateva saptamani.

Dar HAS a spus ca patru studii sugereaza ca o singura doza la cineva care s-a recuperat dupa coronavirus produce un raspuns imun suficient pentru a proteja impotriva unei infectii suplimentare.

„Oamenii care au fost deja infectati pastreaza o memorie imuna”, a spus HAS intr-un comunicat de presa . „Doza unica de vaccin va actiona astfel ca un rapel.”

Agentia nu a spus cum ar putea fi actionata aceasta recomandare sau cum Franta ar identifica cine a contractat deja Covid-19 si cand.

Persoanele cu sistem imunitar suprimat ar trebui sa primeasca inca doua doze, a adaugat agentia.

Articolul continuă după reclame

Franta este prima tara care recomanda folosirea unei singure doze de vaccin pentru cei care au fost infectati cu COVID

Vaccinurile functioneaza imitand infectia impotriva careia sunt concepute pentru a le proteja. Ele invata corpul cum sa recunoasca si sa lupte impotriva bolii reale. Dar poate dura ceva timp ca sistemul imunitar sa invete aceasta lectie si, de multe ori, este nevoie de rapel pentru a crea o memorie imuna de durata.

Este rezonabil sa presupunem ca persoanele care au avut si s-au recuperat deja dupa coronavirus vor avea o parte din aceasta memorie imuna. Oamenii de stiinta cred ca aceasta memorie ar avea nevoie doar de o doza de vaccin.

Cateva studii au analizat deja acest lucru – oferind o singura doza fie de vaccin Pfizer, fie de ARNm Moderna persoanelor despre care se stie ca au avut coronavirus in trecut. In ambele studii, vaccinul pare sa functioneze bine, determinand sistemul lor imunitar sa produca rapid multi anticorpi impotriva virusului.

Studiul sugereaza ca organismul lor a fost deja „pregatit” de infectia naturala pentru a raspunde.

Sunt necesare mai multe studii pentru a confirma acest lucru, dar ar putea fi o modalitate de a elibera doze suplimentare de vaccin. Cu toate acestea, pentru a confirma care persoane au avut cu siguranta coronavirus este nevoie de timp si de teste.

Vineri, ministrul francez al Sanatatii, Olivier Veran, a vizitat regiunea Moselle din estul Frantei, unde se raspandesc noi variante extrem de contagioase ale Covid-19.

Tulpinile detectate pentru prima data in Brazilia si Africa de Sud reprezinta 4% pana la 5% din toate cazurile noi inregistrate in Franta si pot fi inca ingradite, a spus el joi. O mutatie identificata pentru prima data in Marea Britanie reprezinta 25% din noile infectii.

Vineri, reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Soumya Swaminathan, a declarat ca au fost raportate re-infectii cu noi tulpini.

Companiile farmaceutice au afirmat ca modificarile la vaccinurile existente ar trebui sa faca fata impotriva mutatiilor virusului si ca probabil va fi necesar un nou rapel in viitor.

Publicitate

Author: Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.