Facebook si Instagram s-ar putea inchide in Europa. In ce conditii ar putea ramane utilizatorii europeni fara acces la retelele sociale

Facebook si Instagram ar putea fi inchise in toata Europa, a declarat compania-mama Meta. Problema se reduce la reglementarile europene privind datele care impiedica Meta, compania cunoscuta anterior sub numele de Facebook, sa transfere, sa stocheze si sa prelucreze datele europenilor pe serverele din SUA, scrie Euronews.

In raportul sau anual catre Comisia pentru Valori Mobiliare si Burse din SUA, autoritatea financiara a tarii, Meta a avertizat ca, daca nu va fi adoptat un nou cadru si compania nu ar mai putea folosi modelul actual de acorduri, probabil ca va trebui sa plece de pe continent. .

Meta a declarat ca procesarea datelor utilizatorilor intre tari este cruciala pentru directionarea catre afaceri si reclame.

Publicitate

Meta anunta ca ”probabil nu vom mai putea oferi Facebook si Instagram in Europa”

„Daca nu reusim sa transferam date intre tarile si regiunile in care operam sau daca avem restrictii de a partaja date intre produsele si serviciile noastre, aceasta ar putea afecta capacitatea noastra de a ne furniza serviciile, modul in care ne furnizam servicii sau capacitatea noastra de a viza reclame”, scrie in raportul Meta.

Compania crede ca se va putea ajunge la un nou acord in acest an, dar, daca acest lucru nu se va intampla, ”probabil nu vom putea oferi o serie dintre cele mai importante produse si servicii ale noastre, inclusiv Facebook si Instagram, in Europa”.

Meta a putut utiliza anterior un cadru de transfer de date numit Privacy Shield ca baza legala pentru a efectua transferuri transatlantice de date.

Dar, in iulie 2020, Curtea Europeana de Justitie a anulat tratatul din cauza incalcarii protectiei datelor. Cea mai inalta autoritate juridica a blocului european a sustinut ca standardul nu protejeaza in mod adecvat confidentialitatea cetatenilor europeni.

Drept urmare, companiile americane au fost restrictionate in trimiterea datelor utilizatorilor europeni in SUA si au fost nevoite sa se bazeze pe SCC (clauze contractuale standard).
UE si SUA au spus ca lucreaza la o versiune noua sau actualizata a tratatului.

Cum a reactionat Comisia Europeana?

„Securizarea unui nou aranjament pentru fluxurile transatlantice sigure de date este o prioritate pentru noi si pentru partenerii nostri din SUA”, a declarat un purtator de cuvant al Comisiei Europene pentru Euronews Next prin e-mail.

Negocierile s-au intensificat in ultimele luni, cu discutii la nivel tehnic si politic. Acestea includ contacte regulate intre comisarul Reynders si omologul sau, secretarul american pentru Comert, Gina Raimondo, au adaugat ei.

„Doar un aranjament care este pe deplin in conformitate cu cerintele stabilite de instanta UE poate oferi stabilitatea si securitatea juridica pe care partile interesate se asteapta de ambele maluri ale Atlanticului.

„Aceste negocieri dureaza ceva timp, avand in vedere si complexitatea problemelor discutate si necesitatea de a gasi un echilibru intre confidentialitate si securitatea nationala”.

Ce a spus Meta?

„Nu avem absolut nicio dorinta si niciun plan de a ne retrage din Europa, dar realitatea este ca Meta si multe alte afaceri, organizatii si servicii se bazeaza pe transferurile de date intre UE si SUA pentru a opera servicii globale”, a declarat purtatorul de cuvant al Meta.

La fel ca si alte companii, Meta a spus ca a respectat regulile europene si s-a bazat pe clauze contractuale standard si pe garantiile adecvate pentru a opera un serviciu global.

„In principiu, intreprinderile au nevoie de reguli clare, globale pentru a proteja fluxurile de date transatlantice pe termen lung si, la fel ca alte peste 70 de companii dintr-o gama larga de industrii, monitorizam indeaproape impactul potential asupra operatiunilor noastre europene pe masura ce aceste evolutii progreseaza.” a adaugat purtatorul de cuvant.

Nick Clegg, vicepresedintele Meta pentru afaceri globale, a sustinut ca Europa fara Facebook si Instagram ar fi in detrimentul multor afaceri din UE.

„Mii de intreprinderi europene si americane se bazeaza pe transferul sigur si legal de date intre jurisdictii. Transferurile internationale de date sustin economia globala si sustin multe dintre serviciile care sunt fundamentale pentru viata noastra de zi cu zi”, a spus Clegg intr-un comunicat .

Saptamana trecuta, raportul financiar al Meta a inregistrat o scadere a actiunilor sale cu 25% dupa ce gigantul retelelor sociale a pierdut utilizatorii activi zilnici pentru prima data in istoria sa.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.