Expert in spatiul ex-sovietic: „Putin s-ar putea sa aibe surprize pe campul de lupta. Cand armele vorbesc diplomatia tace”

Profesorul Armand Gosu, expert in spatiul ex-sovietic a vorbit despre situatia din Ucraina.

Conferentiarul universitar-doctor al Facultatii de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti a explicat a ce variante de raspuns are Ucraina in fata atacurilor rusesti.

Armand Gosu, Specialist in spatiul ex-sovietic: ”Acum suntem in faza in care armata ucraineana trebuie sa reziste. Vedem daca este o chestiune de cateva zile de care Rusia va avea nevoie sa ocupe capitala Kiev, iar in acest caz ne putem confrunta cu un razboi departizat. Putin se grabeste sa loveasca decisiv tocmai pentru a impiedica aceasta situatie. Daca apararea ucraineana reuseste sa reziste cateva saptamani, se va forma o coalitie internationala care va sprijini Ucraina, iar atunci Purin s-ar putea sa aibe surprize pe campul de lupta. Cand armele vorbesc diplomatia tace”.

Se formeaza un crescendo de condamnare pe masura ce lumea vede invazia Rusiei in Ucraina.

„Acestea sunt printre cele mai intunecate ore pentru Europa de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial” – acestea au fost cuvintele sefului UE pentru politica externa, Josep Borrell .

El spune ca o mare putere nucleara care ataca o tara vecina si ameninta cu represalii asupra oricarui stat care ar putea veni in ajutorul sau este „cea mai mare incalcare a dreptului international” si o „incalcare a principiilor de baza ale coexistentei umane”.

UE va impune cele mai dure sanctiuni pe care le-a adoptat vreodata, spune el.

Boris Johnson din Marea Britanie s-a declarat „ingrozit de evenimentele ingrozitoare din Ucraina” si ca Vladimir Putin „a ales calea varsarii de sange si a distrugerii lansand acest atac neprovocat”.

Marea Britanie va raspunde decisiv, a spus el .

Emmanuel Macron din Franta – care a petrecut ore intregi intr-o intalnire cu Putin si a vorbit cu el de mai multe ori la telefon – a spus ca Rusia trebuie sa-si opreasca actiunile militare.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck , a declarat ca Europa se confrunta cu un razboi terestru „pe care credeam ca il gasim doar in cartile de istorie”.