Epidemiolog roman, previziuni sumbre pentru romani: „Rugati-va”

Epidemiologul Octavian Jurma sustine ca varianta Omicron va face prapad in tara noastra si ne va lovi din plin.

„Vaccinati-va, mai ales daca ati trecut prin boala. Faceti-va boosterul, e un privilegiu ca e liber.

De unde provine estimarea ca Omicron este de 5x mai infectios decat Delta? Din evaluarea ratei de dislocare a tulpinii precedente cum sunt cele din imagine.

Publicitate

Probabil ca estimarea finala a ratei de reproducere va fi semnificativ mai scazuta, insa aceleasi metode au prognozat ca Delta este cu 70% mai infectioasa decat Alpha. Daca Delta a produs un asemenea dezastru in Romania, cu un avantaj de 50% fata de Alpha, va imaginati ce ravagii poate face Omicron si cu un avantaj de „doar” 100% fata de Delta”, a scris, luni seara, pe Facebook, Octavian Jurma.

Epidemiolog roman, previziuni sumbre pentru romani: „Rugati-va”

„Asta inseamna ca Omicron infecteaza in medie de 5 ori mai usor populatie care a trecut deja printr-un boala intr-o tara cu rata scazuta de vaccinare (adica o populatie similara cu Romania). Deci inca nu stim daca Omicron este o veste proasta pentru toata Europa, doar ca este o veste mai proasta pentru Romania decat este pentru Africa de Sud (noi avem o populatie mult mai imbatranita si mai vulnerabila). Exista semne ca Omicron se raspandeste cu rapiditate in Europa si prin urmare este foarte posibil ca urmatorul val va fi produs de Omicron”, a mai scris medicul.

Articolul continuă după reclame

„Daca Delta avea nevoie de 1-2 minute la o distanta sub 2 metri sa produca infectare, Omicron va avea nevoie de mai putin de 1 minut. Va imaginati cum va arata un val 5-Omicron in aceste conditii in Romania daca va produce de 2x mai multe cazuri de 2x mai repede decat Delta? Valul 4-Delta ne-a lovit ca un tsunami, asa cum stiam ca o va face daca nu luam masuri de protectie a populatiei. Daca infectiozitatea B.1.1.529 se confirma, valul 5-Omicron ne va lovi ca un trasnet”, a mai scris Jurma.

Epidemiolog roman, previziuni sumbre pentru romani: „Rugati-va”

Rugati-va ca vestile ca Omicron este mai putin virulent (grav) decat Delta pentru persoanele trecute prin boala sau vaccinate sa fie adevarate. Valul Omicorn a debutat abia acum 2 saptamani in Africa de Sud, deci in aceasta saptamana vom avea si primele date statistice legate de spitalizare. A, era sa uit. In Africa de Sud e vara acum. In Europa e iarna. Vaccinati-va, mai ales daca ati trecut prin boala. Faceti-va boosterul, e un privilegiu ca e liber. Purtati masca. Bucurati-va de sarbatori alaturi de cei dragi. Omicron nu este o amenintare iminenta pentru Romania. Asa cum facem noi testarile, debutul unui posibil val Omicorn va fi vizibil abia de anul viitor”, a incheiat epidemiologul.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.