Epidemiolog roman: Cat de periculoasa este, de fapt, noua varianta Omicron: „Realitatea este ca niciun virus nu are interesul…”

Emilian Popovici, vicepresedintele Societatii Romane de Epidemiologie, a vorbit despre noua varianta Omicron. Epidemiologul spune ca aceasta tulpina a coronavirusului nu este extrem de periculoasa si nu ar provoca forme grave de COVID-19.

„Exista acea crestere exponentiala, caracteristica cresterii transmisibilitatii. Daca ar fi fost vorba despre o crestere liniara, atunci ne gandeam la o crestere de gravitate, iar daca era o crestere dramatica, atunci puteam sa ne gandim la o crestere si de transmisibilitate, si de gravitate. Este clar ca avem o crestere de transmisibilitate semnificativa si asta se vede si din faptul ca, practic, avem un procent semnificativ de copii infectati. Ceea ce arata, de asemenea, ca avem o crestere comunitara foarte mare datorata acestei transmisibilitati foarte crescute”, a explicat epidemiologul in cadrul unei emisiuni TV.

Cat de periculoasa este noua varianta Omicron?

„Realitatea este ca niciun virus nu are interesul sa-i omoare pe cei pe care supravietuiesc, are interesul de a infecta cat mai multi, pentru a se replica cat mai mult, si de a omori cat mai putin. Sunt cateva aspecte ce ar putea duce catre concluzii pozitive, daca studiile viitoare vor confirma aceste concluzii preliminare ale studiului din Africa de Sud”, a mentionat vicepresedintele Societatii Romane de Epidemiologie .

Publicitate

„In ceea ce priveste gravitatea, aici este urmarit un indicator foarte important – rata de mortalitate intraspitaliceasca. In ultimele doua saptamani a fost de 6,6 la suta fata de 17 la suta in ultimele 18 luni. Este un aspect care ar putea indica o scadere a gravitatii, la care s-ar adauga acea proportie de 70 la suta dintre pacienti, toti cu comorbiditati, care nu au avut nevoie de suport de oxigen. Este posibil ca studiile care se vor efectua in continuare sa confirme aceasta modificare de gravitate”, a mai spus Popovici.

Emilian Popovici, despre cresterea infectariilor cu varianta Omicron.

„Alunecarea infectiei catre varste mai mici poate fi explicata prin rata de vaccinare. In Africa de Sud, la varsta de peste 50 de ani sunt 57 la suta vaccinati, iar la segmentul de varsta 18-49 sunt doar 34 la suta. Asta ne poate duce cu gandul la faptul ca vaccinurile actuale isi pastreaza un anumit nivel de protectie si in fata variantei Omicron, ceea ce ar fi un lucru foarte bun”, a mai spus Emilian Popovici.

Publicitate

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.