Doliu in Romania. A murit una dintre cele mai mari voci ale operei din Romania

Cunoscuta soprana Mariana Nicolesco a murit la varsta de 73 de ani. Anuntul decesului a fost facut de Opera Nationala Romana din Cluj-Napoca.

„Aceasta seara ne aduce intr-un moment al despartirii de o stea memorabila a lumii lirice! Indurerati, ne luam ramas bun de la 𝑷𝒓𝒊𝒎𝒂𝒅𝒐𝒏𝒏𝒂 𝑨𝒔𝒔𝒐𝒍𝒖𝒕𝒂: MARIANA NICOLESCO.
Descrisa in cuvinte precum 𝑅𝑒𝑔𝑖𝑛𝑎 𝑑𝑒𝑙 𝐵𝑒𝑙𝑐𝑎𝑛𝑡𝑜, 𝑃𝑟𝑖𝑚𝑎𝑑𝑜𝑛𝑛𝑎 𝐴𝑠𝑠𝑜𝑙𝑢𝑡𝑎 sau 𝐷𝑖𝑣𝑎 𝐷𝑖𝑣𝑖𝑛𝑎̆, Mariana Nicolesco lasa in urma un univers pe care l-a imbogatit nemarginit cu prezenta sa in aceasta lume.

A fost Membra de Onoare a Academiei Romane, Doctor Honoris Causa si Profesor onorific al mai multor Universitati, precum Academia Nationala de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Academia Internationala „Mihai Eminescu” din Craiova, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Transilvania din Brasov si Academia de Arte din Chisinau.

De asemenea, numita Comandor al Republicii Italiene, Ofiter al Ordinului Artelor si Literelor in Franta, a fost decorata cu Ordinul National Steaua Romaniei in Grad de Mare Cruce „pentru merite exceptionale, in semn de inalta apreciere pentru intreaga sa cariera”.

Un studiu arata ca, in istoria Teatrului alla Scala din Milano, este soprana care a aparut in cele mai multe premiere absolute. Invitata de Papa Ioan Paul al II-lea, Mariana Nicolesco a cantat minunatele colinde romanesti la Primul Concert de Craciun in Vatican, transmis si urmarit de peste un miliard de oameni.

Doar cateva din multitudinea momentelor istorice care prin implicarea sopranei au devenit memorabile.

Drum lin spre cer, stea a universului operistic!”

Mariana Nicolesco s-a nascut in 1948, in judetul Giurgiu.

Mariana Nicolesco a terminat Scoala de Muzica din Brasov cu Concertul pentru vioara de Bruch, a urmat, pentru o scurta perioada, Sectia Canto a Conservatorului din Cluj si a dobandit prin concurs o bursa de studii la Conservatorul Santa Cecilia din Roma, unde a studiat cu Jolanda Magnoni, lucrand apoi cu Rodolfo Celletti si cu Elisabeth Schwarzkopf.

Dupa ce a castigat in 1972 Concursul International Voci Rossiniane, organizat la Milano de Radioteleviziunea Italiana, RAI, a fost invitata de dirijorul american Thomas Schippers sa debuteze la Cincinnati in rolul Mimi din La Bohème de Puccini, fapt care a marcat inceputul carierei sale internationale.

A cantat pe cele mai renumite scene ale lumii, incepand cu Teatrul alla Scala din Milano, unde a debutat in premiera mondiala a operei La Vera Storia de Luciano Berio (1982), si unde apare apoi in numeroase noi puneri in scena, recitaluri si concerte, ca si la Metropolitan Opera din New York cu „La Traviata” de Verdi (1978). A aparut in teatrele de la München, Viena, Paris, Monte Carlo, Chicago, Hamburg, San Francisco, Los Angeles, Barcelona, Madrid, Zürich, Roma, Florenta, Parma, Venetia, Bologna, Torino, Palermo, Trieste, Strasburg, Toronto, Pretoria, Caracas, Philadelphia, Miami, Washington, Boston, Houston, New Orleans, Rio de Janeiro, Dresda, Tokyo, Berlin, la Festivalul de la Salzburg, la Maggio Musicale Fiorentino, la Rossini Opera Festival de la Pesaro, la Festivalul de la Martina Franca sau la Festivalul Casals in Puerto Rico.

Mariana Nicolesco, pe scena alaturi de mari artisti ai lumii

Ea a fost prezenta in spectacole semnate de Luchino Visconti, Giorgio Strehler, Patrice Chéreau, Luca Ronconi, Jean-Pierre Ponnelle, Franco Zeffirelli, Pier Luigi Pizzi, Jonathan Miller, sub bagheta lui Carlo Maria Giulini, Wolfgang Sawallisch, Riccardo Muti, Seiji Ozawa, Lorin Maazel, Peter Maag, Giuseppe Patané, Alberto Zedda, Colin Davis, Georges Prêtre, Gennadij Rozhdestvensky si in prestigioasele sali de concert Carnegie Hall din New York, Royal Festival Hall la Londra, Accademia Santa Cecilia de la Roma, Concertgebouw din Amsterdam, Musikverein la Viena, la Salle Pleyel din Paris, Marea Sala a Conservatorului din Moscova.