Doliu in lumea medicala din Romania. A murit unul dintre cei mai faimosi medici

Lumea medicala din Romania este din nou in doliu. Dupa dureroasa veste a mortii medicului Carmina Schaas din Iasi, astazi inca o veste cutremuratoare s-a raspandit imediat. A murit medicul Ioan Figan.

Unul dintre cei mai renumiti doctori pediatri din Romania, Ioan Figan, a trecut in nefiinta sambata, la varsta de 71 de ani.

Acesta a indeplinit functia de conducere in cadrul Spitalului de Copii din Cluj-Napoca si a fost primul presedinte al Casei de Asigurari Cluj.

Ioan Figan a fost directorul Spitalului de Copii din Cluj-Napoca. In anul 1980, el a absolvit Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj-Napoca, unde a devenit ulterior conferentiar. Cariera sa medicala a debutat in orasul Beclean, iar in 1996 a devenit medic primar in pediatrie.

Publicitate

Pe langa activitatea medicala, Ioan Figan a desfasurat si o intensa activitate stiintifica, cu rezultate remarcabile, evidentiate prin publicarea de articole de specialitate in diverse reviste. De asemenea, este autorul monografiei „Etiologia actuala a enterocolitelor la copil”.

Articolul continuă după reclame

El a contribuit cu sapte capitole in volumele de Pediatrie coordonate de profesorul universitar Miu Nicolae, atat in prima, cat si in a doua editie. De asemenea, a scris un capitol in lucrarea „Patologia Adolescentului”, sub indrumarea profesorului universitar dr. Miu Nicolae. Ioan Figan a publicat 28 de lucrari stiintifice in reviste de specialitate din tara si patru in reviste internationale.

Ioan Figan a fost membru fondator, secretar si membru al Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie Pediatrica, membru al Asociatiei Romane de Mucoviscidoza si al Societatii Romane de Biominerale.

Cu cativa ani in urma, intr-o emisiune TV, medicul a exprimat ingrijorarea sa cu privire la lipsa de protectie a personalului medical in fata actelor de violenta comise de catre pacienti sau rudele acestora.

“Avem si noi la Spitalul de Copii o Unitate de Primiri Urgente pentru copii. Cand eram managerul spitalului, am solicitat frecvent paza la UPU, dar nu ne-a aprobat nimeni. Ca medic pediatru, discuti cu parinti, multi dintre ei psihopati. Riscul e mare si la medicii pediatri”, spunea renumitul pediatru.

Dumnezeu sa-l odihneasca!

Publicitate

Author: Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.