Doliu in lumea filmului si teatrului romanesc. Vestea tragica a fost anuntata de fiul actorului: „Zbor lin, TATA”

Doliu in Teatrul romanesc. Actorul de teatru si film Traian Stanescu a murit, luni seara, la varsta de 82 de ani.

Vestea tragica a fost anuntata de fiul acestuia, Mihai Stanescu, care a publicat si o fotografie emotionanta cu parintii sai.

„Acum danseaza in ceruri amandoi…Zbor lin, TATA!”, a scris Mihai Stanescu pe pagina sa de Facebook.

Traian Stanescu a decedat la 3 ani dupa ce si-a pierdut sotia, pe marea actrita Ilinca Tomoroveanu.

Traian Stanescu (n. 27 martie 1940, Faget, judetul Timis – d. 12 aprilie 2022, Bucuresti) a fost un actor roman de teatru si de film.

Activitate profesionala

A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti in 1961, clasa profesor G.D.Loghin, dupa care este repartizat la Teatrul de Stat Piatra Neamt (actualmente Teatrul Tineretului). Perioada petrecuta aici (1961 – 1964) reprezinta o frumoasa pagina din cariera sa de actor, perioada pe care o rememoreaza cu placere: are ocazia sa joace in premiere memorabile (joaca rolul lui Vulpasin in „Domnisoara Nastasia”, Tom, in „Menajeria de sticla”, regia Cornel Todea etc.) si are ocazia de a fi membru al unui colectiv artistic tanar si valoros.

Revine in Bucuresti din 1964, mai intai la Teatrul Giulesti, apoi la Teatrul Mic, pentru ca din 1968 sa devina actor al Teatrului National „I. L. Caragiale”, iar din 2002 societar de onoare al acestuia.

A jucat in nenumarate piese pe parcursul carierei, dintre care amintim : „Enigma Otiliei”, „Regele Lear”, „Richard al III-lea”, „Cine are nevoie de teatru”, „Orfeu in Infern”, „Ondine”, „Amantii insangerati”, „Sambata, duminica, luni” etc .

Recitator remarcabil din Eminescu, Accepta in anii’80 ca si multi alti slujitori de seama ai Thaliei, sa apara in spectacole omagiale televizate dedicate lui Nicolae Ceausescu [5].

A colaborat la mai multe spectacole de teatru Radio si TV; activitate filmografica indelungata.