Doliu in lumea filmului romanesc. A murit unul dintre cei mai talentati actori

Doliu in lumea filmului romanesc. Celebrul actor de teatru si film si profesor universitar Doru Ana a incetat din viata, la varsta de 68 de ani. Anuntul a fost facut de Casa de Productie TVR.

„Drum lin in lumina, Doru Ana (28 februarie 1954 – 11 octombrie 2022)”, se arata pe pagina de Facebook a Casei de Productie a TVR.

Acesta a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, in 1980 la clasa profesorilor Olga Tudorache si Florin Zamfirescu.

Publicitate

A interpretat zeci de roluri in mai multe filme si seriale romanesti de succes precum: Adela (2021), Fructul oprit (2018), La drum cu tata (2016), Ultima zi (2016), Umbre (2014), Carmen (2013), Cainele Japonez (2013), Dupa dealuri (2012), Pariu cu viata (2011), Visul lui Adalbert (2011), Cealalta Irina (2009), Medalia de onoare (2009), Nunta muta (2008), Schimb valutar (2008), 4 luni, 3 saptamani si 2 zile (2007), Moartea domnului Lazarescu (2005), Hacker (2004), Occident (2002), Marfa si banii (2001), Terminus paradis (1998), Undeva in Est (1991), Primavara bobocilor (1985).

A jucat pe marile scene ale teatrelor Bulandra, Comedie, National, Creanga si alte teatre din Romania, la Brasov, Sibiu sau Ploiesti.

Doru Ana era si profesor, iar fostii sai studenti au transmis, la aflarea vestii triste, mesaje de condoleante.

„Unul dintre profesorii mei de la clasa de actorie, a plecat astazi, intr-o stea. Actorul DORU ANA. Dumnezeu sa il odihneasca!”, a transmis actrita Medeea Marinescu.

„Un om cu o caldura imensa. Cu un har de a povesti de nici filmele nu puteau reda. O voce care facea toti peretii facultatii sa vibreze. Un Trahanache veritabil. Un om. Un mare om.Drum bun, domn profesor!”, a transmis Mihai Neculescu.

„Dumnezeu sa-l ierte! Pot sa spun ca a fost unul dintre profesorii mei preferati, care m-a sustinut pana la capat! Un actor talentat alaturi de care am avut ocazia sa joc in Inima de tigan si sa ma indrume in facultate! DORU ANA RIP”, a scris actrita Dana Hauer.

„Cea mai frumoasa si marcanta amintire din copilarie o am de la varsta de trei ani si jumatate, cand am pasit prima data la gradinita in grupa mica… Si cum se intampla, educatoarele iti spun unde sa stai. Pe mine m-au pus alaturi de un baietel, care apoi mi-a devenit cel mai bun prieten, timp de 50 de ani, pana cand s-a prapadit. Am fost nedespartiti. Nu a trecut zi sa nu vorbim unul cu altul. De la trei ani si jumatate pana la 53 de ani, cand s-a prapadit. Este darul cel mai pretios pe care mi l-a dat Dumnezeu vreodata. Eu am avut acest noroc fantastic. Am crescut impreuna, de multe ori oamenii spuneau ca suntem frati, ca suntem din aceeasi familie, pentru ca eram nedespartiti”, povestea actorul, in urma cu cativa ani, in cadrul emisiunii CulTOUR, prezentata de Cristina Ciobanasu si Vlad Gherman.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.