Directorul ANM a facut anuntul crunt. Vine ”Apocalipsa meteo”

„Apocalipsa meteo” anuntata pentru 2050 loveste in aceasta saptamana. O prognoza ipotetica facuta pentru anul 2050 si realizata in urma cu doi ani de un grup de meteorologi britanici va deveni valabila inca din aceasta saptamana, ca urmare a valului de caldura fara precedent care a lovit deja Europa in aceasta perioada, anunta CNN. Directorul ANM, Elena Mateescu a explicat, la Antena 3, ce se intampla.

Avertismentul directorului ANM, Elena Mateescu

”Vorbim de scenarii climatice previzibile, in contextul in care acestea se realizeaza pana in jurul perioadei 2030-2050. De altfel, daca ne uitam si pe site-ul Organizatiei Meteorologice Mondiale, o sa gasim inca din decembrie 2014 astfel de informatii prin care suntem pregatiti sa prezentam vremea in viitorul 2030-2050, in conditiile in care temperatura medie anuala a aerului va putea creste cu mai mult de 4 grade fata de perioada preindustriala.

Vorbim de acest episod de val de canicula persistent in Europa de Sud, Sud-Est, care urmeaza a inregistra un varf si in zona tarii noastre incepand de joi, cu temperaturi in crestere la 37-38 de grade in buna parte din tara, in regiunile extracarpatice, in zonele de campie si mai ales vineri, sambata, duminica, luni si marti, pentru ca anticipam si la nivelul tarii noastre ca varful acestui val de caldura se va putea inregistra si in zona tarii noastre, la acest sfarsit de saptamana si debutul saptamanii viitoare.

Publicitate

Publicitate

Ne asteptam sa avem si in zona tarii noastre, la inceput, valori de 38 de grade la umbra, dupa care, cu siguranta, este posibil sa inregistram si 39, dar cu siguranta temperaturile resimtite vor fi cu mult mai mari – 42 posibil spre 44 de grade.

Avertismentul directorului ANM, Elena Mateescu

Cu siguranta, va spunem miercuri dimineata, vom interveni si vom elabora o alerta meteorologica in acest sens, urmand ca din aproape in aproape sa urmarim ce se intampla din punctul de vedere al dinamicii valului de caldura si in zona tarii noastre, dar ceea ce este foarte important lipsa precipitatiilor in aceasta perioada pe fondul secetei pedologice extreme in buna parte din tara si faptul ca cel putin pana la sfarsitul lunii iulie nu ne asteptam la cantitatea precipitatii.

Trebuie sa ne asteptam in fiecare an sa inregistram recorduri, pentru ca, daca ne uitam cel putin in ultimul deceniu fiecare an a doborat recordurile inregistrate in anii anteriori si am vorbit si in 2020, in 2021 si in 2022 de val de caldura timpuriu in luna iunie in Europa, numai in partea de sud, sud-est a Europei, dar si in partea de nord-vest a Europei, acolo unde cu siguranta reprezinta o situatie atipica.

Si iata ca si in acest an vorbim de astfel de situatii care, pana la urma, chiar daca in urma cu ceva multe decenii le consideram situatii extreme, ele vin sa devina o normalitate.

Si va mai spun in ca si pentru luna lui Cuptor in tara noastra, cel putin la acest moment, inregistram doar 35% din media climatologica din punctul de vedere al cantitatii de precipitatii si este posibil sa fie cea mai secetoasa luna iulie din istoria masuratorilor meteorologice in tara noastra. Deci, a 2-a luna de vara, o vara a recordurilor, dupa un iunie a treia cea mai secetoasa”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.