Decizie finala in procesul Colectiv. Ce se intampla cu Cristian Popescu Piedone

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au pronuntat joi decizia finala in cazul dosarului Colectiv, dupa sase ani de procese. Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare.

Totodata, prin decizia de joi, instanta ii interzice lui Piedone, ca pedeapsa complementara exercitarea drepturilor de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si dreptul de a ocupa o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioada de 5 ani.

Cea mai mare pedeapsa – 11 ani si 8 luni a primit unul dintre patronii clubului, Alin George Anastasescu.

Publicitate

Ceilalti doi patroni au fost condamnati la 8 ani de inchisoare – Paul Gancea si sase ani si patru luni – Costin Mincu.

Pirotehnistii Zaharia Viorel si Marian Moise vor avea de executat o pedeapsa cu inchisoarea de 6 ani si 10 luni.

Cristian Nita, director al firmei de artificii, a fost condamnat la 2 ani si 6 luni inchisoare pentru sustragerea sau distrugerea de probe ori de inscrisuri. Instanta a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere si a stabilit un termen de supraveghere de 3 ani.

Pompierii ISU Radu Antonina si Matei George Petrica vor avea de executat cate 8 ani si 8 luni inchisoare.

Totodata, instanta a decis achitarea pentru Aurelia Iofciu, sefa Serviciului autorizari comerciale din Primarie, Larisa Luminita Ganea, consilier superior si Ramona Sandra Motoc, referent superior.

In prima instanta, judecatorii Tribunalului Bucuresti au decis pedepse de pana la 12 ani de inchisoare cu executare. Ultimul termen al procesului a avut loc in decembrie 2021, iar de atunci judecatorii au amanat de mai multe ori pronuntarea sentintei in acest caz. De anul trecut, Codul de Procedura Penala ii obliga pe judecatori sa motiveze pe larg solutia atunci cand dau o decizie care vizeaza restrangerea libertatilor inculpatilor in dosare, asa cum e condamnarea la inchisoare pe executare.

In cadrul dezbaterilor finale, avocatii inculpatilor au solicitat achitarea sau aplicarea unor pedepse mai blande, apreciind ca procurorii ar fi gresit cand au decis trimiterea in judecata a clientilor lor, dar si magistratii Tribunalului Bucuresti, cand au pronuntat pedepse cu executare.

De cealalta parte, procurorii au cerut pedepse „orientate spre maximumul prevazut de lege” si cu executare pentru fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei Cristian Popescu-Piedone, functionari din Primarie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnisti si reprezentatii unei firme de artificii, sustinand ca ordinea sociala a fost „alterata” de coruptie, iar oameni au ars. „Nu vorbim de doi, ci de un cimitir”, au transmis anchetatorii.

Publicitate

Initial, procesul ar fi trebuit sa se incheie in luna iunie 2021, insa completul de judecata, format din magistratii Adina Pretoria Dumitrache si Andrei Viorel Iugan, a ridicat din oficiu o cerere de schimbare a incadrarii juridice a faptelor pentru o parte dintre inculpatii din dosarul ‘Colectiv’.

Propunerea a dus atunci la dezbateri aprinse intre judecatoarea Adina Pretoria Dumitrache, pe de o parte, si, pe de alta, procurorul DNA si avocatii victimelor, care au reclamat ca se incearca tergiversarea procesului si aplicarea unor pedepse mai mici inculpatilor.

Cei doi judecatori ai completului nu au cazut de acord asupra schimbarii incadrarii juridice a faptelor, astfel incat s-a format un complet de divergenta, prin includerea unui al treilea magistrat.

Ulterior, acest complet de divergenta a decis sa inlature aplicarea consecintelor deosebit de grave in cazul infractiunii de abuz in serviciu de care sunt acuzati o parte dintre inculpatii din dosarul „Colectiv”, printre care si Cristian Popescu-Piedone.

Pedepsele care au fost decise in prima instanta

Procesul se afla in faza de apel, dupa ce, pe 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucuresti a decis urmatoarele condamnari:-

Cristian Popescu-Piedone – 8 ani si 6 luni de inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu in legatura cu eliberarea autorizatiilor de functionare pentru clubul Colectiv;
cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin George Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu – cate 11 ani si 8 luni inchisoare pentru ucidere din culpa in forma agravanta, vatamare corporala din culpa in forma agravanta si neluarea masurilor legale de securitate si sanatate in munca;

Daniela Nita, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists (decedata intre timp) – 12 ani si 8 luni de inchisoare cu executare;

pirotehnistii Viorel Zaharia si Marian Moise – 9 ani si 8 luni de inchisoare si, respectiv, 10 ani;

Cristian Nita, director al firmei de artificii – 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare;

George Matei si Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti care au verificat clubul Colectiv fara a lua masurile legale in privinta respectarii normelor PSI – cate 9 ani si 2 luni de inchisoare.

Aurelia Iofciu, sefa Serviciului autorizari comerciale din Primarie – 8 ani de inchisoare;

Larisa Luminita Ganea, consilier superior – 7 ani;

Ramona Sandra Motoc, referent superior – 3 ani de inchisoare cu suspendare si prestarea a 90 de zile de munca in folosul comunitatii.

Persoanele condamnate au fost obligate sa plateasca, in solidar cu Primaria Sector 4 si ISU Bucuresti-Ilfov, daune morale si materiale de peste 50 de milioane de euro catre victimele incendiului din octombrie 2015. De asemenea, inculpatii, ISU si Primaria Sectorului 4 trebuie sa plateasca mai multor spitale din Bucuresti si din tara peste 8 milioane lei, reprezentand cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate si ranite.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.