Daniel Balas da de pamant cu obiceiul romanilor de a se fali la inmormantari: „Va imbatati cu apa rece… Doar in cerurile nestiintei voastre”

Daniel Balas este revoltat fata de obiceiul romanilor de a se lauda cu inmormantarile. Fostul cleric este ferm convins ca este esential sa oferi confort si bucurii omului in timpul vietii sale, deoarece dupa moarte nu mai poate experimenta nimic. El considera ca gesturile facute cu mandrie, doar pentru a evita ridicolul in ochii lumii, nu sunt conforme cu vointa divina, conform opiniei sale.

In timp ce slujea la un serviciu funerar in timpul cat a fost preot, Daniel Balas a fost surprins sa observe ca locuinta persoanei decedate era extrem de modesta. In contrast, a fost socat sa constate ca la poarta astepta un dric luxos, ca mormantul era un mausoleu imens, iar masa organizata la caminul cultural era bogata si opulenta. Familia indurerata a primit ajutor financiar din partea Primariei si a vecinilor pentru a organiza inmormantarea, in timp ce locuinta batranului era intr-o stare precara.

Daniel Balas condamna ferm obiceiul romanilor de a face lucruri doar pentru a evita critica publicului: „Va imbatati cu apa rece ca astea sunt primite in ceruri. Doar in cerurile nestiintei voastre”

Publicitate

Balas ii reproba pe cei in doliu ca s-au inglodat in datorii pentru a evita judecata publicului, fara sa fi fost capabili sa ofere batranului conditii decente de trai.

Daniel Balas a ajuns la concluzia ca in Romania, ceremoniile de nunta si botezurile sunt mai accesibile financiar decat inmormantarile, deoarece la acestea din urma „platesti din prima zi cand a murit pana la 7 ani„.

„Stateau intr-o cocioaba, intr-un grajd.

Am ajuns acolo, toti au inceput sa planga, zici ca ma impresionau pe mine sa le zic la sfarsit: ‘Nu mai dati bani c-ati plans destul. Mai plangeti si pentru bani? Nu mai are rost’.

Am ajuns acolo, cand intru la mos in camera, m-a luat o ameteala. Nu cred ca l-a spalat, bine ca l-a inmormantat a doua zi, ca daca-l mai lasa vreo doua zile, nu te mai atingeai de mos. Zic: ‘Puneti tamaie multa sa iasa duhul asta necurat din mos”.

In doua minute am terminat si slujba, si stalpi, si tot, eram si iesit. Cand am intrat, nu era nicio masina, cand am iesit, ditamai dricul la poarta, un Mercedes de iti curgeau balele dupa dricul ala. Zic o avea mosul vreun nepotel prin America si a platit ala s-arate cine a fost ta-su la viata lui, chiar daca l-a tinut in grajd acolo, dar sa se vada ca a fost ta-su, l-a iubit mult, stiti cum fac romanii.

Articolul continuă după reclame

Am iesit, zic ia uite cata dricul aici, cruce imbalsamata frumos, mirosea crucea mai bine ca mortul, cosciug aurit pe margini, niste conditii. Eu i-am intrebat: ‘Aici locuiti?’ ‘Da, imi zice fiica mosului, eu lucrez la primarie, facem de toate, iar sotul la oi’. ‘Si zic cu dricul asta?’ ‘Ei, sa fim si noi in rand cu lumea’.

Am ajuns la biserica, au venit cu coroane, cred ca sute de lei numai pe coroanele alea. Au inceput sa arunce cu pachetele prin biserica, zici ca eram la lautari. La ce fel arata inmormantarea asta, zici ca-i nunta lui Tiriac.

Cireasa de pe tort a fost la cimitir: un cavou mai smecher decat casa. ‘Ei, parinte, ne radea lumea daca il bagam asa in mormant’. ‘Radea lumea, dar lumea nu rade ca stati acolo ca niste sobolani ingramaditi in doua camere?’ ‘Dar nu mai am un of e suflet ca stiu ca e tata fericit, ca de-asta am facut toata pregatirea asta’.

‘Dar de unde ati avut voi bani? ‘Ei, am facut un CAR, parinte. Nici nu stiti cum e lumea, ca te rade daca n-ai’.

‘Dar cand iesiti ca potarnichile din grajdul ala nu va rade nimeni?’

Am plecat de acolo, zic ‘unde ati pus mesele, acasa, nu?’ ‘Nu, parinte, la salon, aici la caminul cultural’. Zic asta-i nunta, cred ca asta e aici vreo macheta si, de fapt, mosul se insoara si imi faceti vreo surpriza.

‘Dar mosul a vazut vreo masa din asta la camin?’

Am ajuns la camin, aperitive de toate felurile, am zis ca am aterizat la vreo nunta de imparati. Am terminat slujba. Sute de milioane au cheltuit. La sfarsit vine la mine si imi zice: ‘Sarumana, parinte, va multumim, uitati 800 de lei’ ‘Dar ce-am facut intr-o ora de 800 de lei?’ ‘Nu, parinte, asa merge darul la noi aicea’.

‘Cat ati cheltuit pe asta?’ ‘Nu mai conteaza, parinte, ca ne-a ajutat si Primaria, si lumea din sat, am facut si noi CAR’. ‘Da oare de ce n-ati cheltuit mult cand traia mosu, sa faceti si voi 2-3 camarute acolo, cu lumea din sat, cu Primaria, ca acum mortul nu mai simte nimic, nu mai vede nimic, voi ati ramas cu datorii’.

Am ajuns la concluzia ca o nunta si un botez in Romania sunt mai ieftine decat o inmormantare. La inmormantare vin si aia neinvitati, dar la botez si la nunta vin doar invitatii. Si ca sa nu te rada aia neinvitati, esti dispus sa arunci cu bani. Platesti din prima zi cand a murit pana la 7 ani ca sa te tinta el minte, dar tu nu i-ai platit o masa in oras, o ora de relaxare undeva, nu i-ai dat o haina mortului, ai facut totul sa te vada lumea.

Pana cand o sa va imbatati cu apa rece ca toate astea sunt primite in ceruri? Doar in cerurile nestiintei voastre. Asa ceva lui Dumnezeu nu-i place. Dumnezeu a intrat in pamant doar cu o fasa alba si o piatra peste el. Acum, mormintele noastre sunt precum trupurile, varuite, iar inauntru stricaciuni„, spune Daniel Balas intr-un clip postat pe Facebook.

 

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.