Cutremur neobisnuit in Romania chiar in aceasta dimineata. Unde s-a produs si ce magnitudine a avut

Un cutremur mai putin obisnuit a avut loc in aceasta dimineata in Dambovita. Potrivit Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, cutremurul a avut loc la ora 9.42.

INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE – DEZVOLTARE PENTRU FIZICA PAMANTULUI INCDFP TRANSMITE:

In ziua de 06 Noiembrie 2022, la ora 09:42:21 (ora locala a Romaniei), s-a produs in MUNTENIA, DAMBOVITA un cutremur cu magnitudinea ml 3.2, la adancimea de 11km.

Publicitate

Intensitate: II

Cutremurul s-a produs in apropierea urmatoarelor orase: 42km E de Pitesti, 49km V de Ploiesti, 79km S de Brasov, 81km NV de Bucuresti, 130km N de Ruse, 135km SE de Sibiu, 144km NE de Craiova, 207km V de Braila, 215km SV de Bacau, 216km V de Galati.

Un cutremur cu magnitudinea 5,4 grade pe Richter, s-a produs, joi dimineata, la ora locala 6:50, in zona seismica Vrancea, judetul Buzau, conform informatiilor publicate de Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP).

Seismul s-a inregistrat la o adancime de 168,9 kilometri in apropierea urmatoarelor orase: 57 km est de Brasov, 75 km nord de Ploiesti, 117 km sud-vest de Bacau, 130 km nord de Bucuresti.

Raed Aeafat, dupa cutremurul de joi:

„De cand s-a resimtit cutremurul, au intrat in procedura colegii de la Pompieri, mai ales cu verificarea zonelor vulnerabile. A fost trimisa o echipa de la Pompieri in Bucuresti pentru verificarea Centrului vechi. Nu s-au primit apeluri la 112 si nici nu s-au inregistrat efecte. (…) Noi nu am dat mesaje RO-ALERT. Cand se dau mesaje, scrie clar cine trimite si ca este RO-ALERT. Nu s-au dat mesaje, dar am inteles ca la unele telefoane cu Android exista aplicatii care pot sa spuna ca se intampla ceva si sa dea un mesaj, dar noi nu am dat mesaje”, a explicat Arafat, la Digi24.

Arafat a atras atentia cu privire la informatiile care circula in mediul online, intrucat nu toate sunt corecte.
„Ar fi bine care cei care scriu ca au primit mesaje RO-ALERT sa ne arate poza mesajului, sa fie una reala, bineinteles. Deci, mare atentie la informatiile care circula in spatiul online si ar fi bine sa nu le transmitem mai departe pe alte canale. Deci, noi nu am dat mesaje RO-ALERT, am si verificat daca nu cumva un judet a dat un mesaj post-cutremur si nu s-a intamplat asa ceva”, a adaugat Raed Arafat.

Recomandari in caz de cutremur

Seful DSU a transmis cateva recomandari in caz de cutremur. „In primul rand, nu iesiti din apartament pe scari, nu folositi lifturile, mergeti si adapostiti-va sub o masa, sub o grinda. Sa stiti exact care sunt zonele mai tari, unde sunt grinzile si sa stati acolo in timpul cutremurului. Acesta este sfatul pe care putem sa il dam. Cel mai important este: fara panica. Iar un alt aspect foarte important: sa nu dea toata lumea telefoane pentru ca poate sa ii blocheze inclusiv pe cei care au nevoie de servicii de urgenta, daca sunt efecte, si sa blocheze serviciile de urgenta. Si sa nu plecati cu masinile pe drumuri, daca este cu impact, pentru ca puteti bloca serviciile de urgenta si interventia. Si, am mai spus-o, toti sa avem in casa provizii macar pentru 72 de ore: apa, medicamente, radio pe baterie”, a subliniat el.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,4 grade pe Richter s-a produs, joi dimineata, la ora 6,50, in zona seismica Vrancea, judetul Buzau, conform informatiilor publicate de Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP).

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.