Cutremur in Romania chiar in ziua de Sfanta Maria Mare. Unde s-a produs si ce magnitudine a avut.

Cutremur in Romania. Un nou cutremur cu magnitudine peste 3,5 a fost inregistrat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP) in dimineata zile de Sfanta Maria.

A fost cutremur in Romania

INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE – DEZVOLTARE PENTRU FIZICA PAMANTULUI INCDFP TRANSMITE:

In ziua de 15 August 2023, la ora 05:03:31 (ora locala a Romaniei), s-a produs in ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur cu magnitudinea ml 3.5, la adancimea de 129.9 km.
Intensitate: I

Cutremurul s-a produs in apropierea urmatoarelor orase: 53km V de Focsani, 58km NV de Buzau, 62km SE de Sfantu-Gheorghe, 69km E de Brasov, 83km NE de Ploiesti.

Ce este un cutremur?

Cutremurele sunt fenomene naturale cauzate de eliberarea de energie in interiorul Pamantului in urma fracturarii rocilor supuse tensiunilor acumulate. Suprafata de-a lungul careia rocile „se rup” si se deplaseaza se numeste plan de falie. Cutremurele din Romania de origine tectonica se produc de-a lungul unor falii crustale (situate la adancimi < 60km) sau la adancimi intermediare (aproximativ intre 60 si 200 km adancime).

Cel mai puternic cutremur din acest an

Cel mai puternic cutremur din acest an a avut loc in zona Olteniei si s-a produs pe 14 februarie si a avut o magnitudine de 5,7. Cinci persoane au avut nevoie la vremea respectiva de interventia medicilor din cauza atacurilor de panica. Alte doua au fost usor ranite de elemente de constructie desprinse. Unul dintre raniti se afla in incinta Primariei Targu Jiu. Victimele au traumatisme cranio-cerebrale minore, iar una dintre ele are si un traumatism dorso-lombar minor.

In plus, cinci blocuri de locuit au fost afectate: doua din Targu Jiu si trei din Bumbesti Jiu, Ele vor fi expertizate pentru a se stabili daca prezinta pericol pentru locatari. De asemenea, seismul din 14 februarie a produs pagube la patru sedii de institutii: Primaria Targu Jiu, Prefectura Gorj, Directia de Evidenta Populatiei si biserica din centrul orasului precum si doua spatii comerciale.