Cristian Tudor Popescu: Cea mai mare greseala comisa de Putin

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a comentat despre starea armatei lui Putin, care a iesit la iveala odata cu invazia Ucrainei. Jurnalistul spune ca in Romania nu va avea loc un razboi conventional cu Rusia, tocmai din cauza starii precare a trupelor lui Putin, atat din punct de vedere tehnologic cat si psihologic.

„Pana sa intre in Ucraina, Rusia detinea o arma psihologica foarte puternica, si anume Armata Rosie virtuala”, spune CTP, care adauga ca „cea mai mare greseala comisa de Putin este ca a scos Armata Rosie la vedere! Si a putut sa vada o lume intreaga ce e Armata Rosie, de fapt”.

„In Romania nu va avea loc un razboi conventional cu Rusia. Si spun asta bazandu-ma nu numai pe actiunea puternica si eficienta de descurajare din partea NATO, adica tot ce a facut NATO pe linia asta estica, acum. Este o puternica descurajare. A transmis cu Blinken in Moldova, cu Kamala Harris in Polonia, in Romania, a transmis clar Moscovei: „Nu faceti un pas aici, pentru ca – e clar -, aveti de-a face cu noi, din momentul ala”, a spus CTP, la DIGI 24.

Publicitate

Dar mai este un rationament dincolo de aceste fapte.

Ce s-a intamplat cu Rusia, acum? Pai, s-a intamplat urmatorul lucru: pana sa intre in Ucraina, Rusia detinea o arma psihologica foarte puternica, si anume Armata Rosie virtuala. Ca pe computer, in jocurile alea, Warcraft, sau ce se joaca pe acolo. „Noi suntem tancurile sovietice”, „noi suntem Armata Rosie, care strivim pe oricine in 24 de ore”…

Eee, si acum, cea mai mare greseala comisa de Putin este ca a scos Armata Rosie la vedere, domne! Si a putut sa vada o lume intreaga ce e Armata Rosie, de fapt.

Si este, potrivit unei vechi expresii chinezesti, pe care a consacrat-o Mao Zedong – „un tigru de hartie”. Asta este! S-a vazut, va dati seama ca o lume intreaga, de experti, de analisti militari, toti au fost cu ochiul pe teatrul de operatiuni de acolo, si-au luat notite…

Deci, este o armata inferioara, nu NATO, e mult pana la NATO… probleme mari de logistica, probleme de strategie si in primul rand probleme tehnologice.

„Armata rusa a aratat ca este incapabila sa-si indeplineasca acest plan dement al lui Putin”

Armata rusa a aratat ca este incapabila sa-si indeplineasca acest plan dement al lui Putin, de a cuceri Ucraina in 3 zile. S-a impotmolit literalmente acolo, n-a fost in stare sa invinga Ucraina…

Sigur, avem destule date sa spunem despre Putin ca e nebun! Dar, ca in momentul asta, sefii armatei rosii sa fie de acord cu atacarea NATO, dupa ce te-ai impotmolit in Ucraina… Deci n-ai fost in stare sa-i ingenunchezi pe ucraineni, si sa ataci NATO? Si stiind foarte bine care sunt diferentele tehnologice, si asa ma departe… Sa ataci NATO? Cum sa faci asa ceva?

Nu are cu ce, lasand la o parte ca in momentul de fata e consumata, e slabita din punct de vedere material, din punct de vedere psihic, moral, armata rusa. Rusia este afectata grav in clipa asta de sanctiuni, din toate punctele de vedere. Si in conditiile astea te apuci sa ataci NATO? Recte Romania, tara din NATO. Te apuci sa ataci Romania, cand tu nu ai fost in stare sa dai peste cap Ucraina? Nu functioneaza. Si acest lucru il stiu foarte bine si sefii armatei rosii.

Publicitate

Vine pasul urmator. Deci, ce am spus la inceput? Eu nu fac afirmatii – „ascultati ce va spun eu!”, cum mai aud pe la diversi, pe la televizor. Nu! Rational demonstrez ca nu are cum sa aiba loc un razboi conventional. Am spus asta la inceput.

„Avand in vedere comportamentul lui Putin, asa ceva nu poate fi exclus”

Ce-i ramane lui Putin, atunci, in situatia asta? Ii ramane butonul nuclear, care ce inseamna? El e privit monolitic. Apesi si se distruge pamantul. Nu e chiar asa! Mai sunt clase, subclase, trepte aici. Pana sa utilizezi o bomba – sa spunem FF – adica fission-fusion, o bomba care are un miez de fuziune, care este inconjurat de un invelis, ca amorsa, un invelis de fisiune. Atunci, intai explodeaza o bomba – sa-i spunem atomica, cu fisiune, care produce o temperatura enorma, cat are nevoie sa se anclanseze fuziunea nucleara, si deci este activata bomba termonucleara din interior. E, asa ceva poate sa distruga o tara intreaga, si cateva bombe din astea distrug Pamantul.

Daca vorbim despre asa ceva, nu putem exclude. Avand in vedere comportamentul lui Putin, asa ceva nu poate fi exclus. Dar daca e vorba despre asa ceva, nu prea avem ce discuta. Ce sa discutam? C-o fi, c-o pati… Sa luam pastile de iod? Ce sa facem? N-are sens sa discutam despre asa ceva, care presupune si distrugerea URSS-ului, ceea ce nu stiu daca vor accepta ceilalti doi, pentru ca sunt trei acolo. Nu e numai Putin, e si Gherasimov, este si Soigu. Sunt trei care au codurile. Toti trei trebuie sa anclanseze atacul nuclear, sau riposta nucleara.

Exista insa solutii intermediare. De pilda, o bomba atomica tactica, sub o kilotona, care poate sa distruga o zona de 20-30 de kilometri, pe Kiev, de pilda.

Claudiu Pandaru, jurnalist Digi24: Domnule Popescu, trebuie sa facem o precizare, pentru ca poate au inghetat multi dintre telespectatori pe scaune, acasa, ascultandu-ne. Aici sunt niste scenarii pe care trebuie sa le priveasca cu ratiune. Luati fiecare scenariu in parte si il discutam.

Cristian Tudor Popescu: Exact! Asta facem acum. Eu propun sa rationam impreuna cu telespectacorii. Acesta este un rationament.

Claudiu Pandaru: Mai repet acest lucru din cand in cand, pentru cei care au deschis mai tarziu televizorul.

Cristian Tudor Popescu: …si cred ca dau eu un fake news acum, ca arunca astia o bomba tactica…

„Cat de putine solutii, cat de putine iesiri, cat de putine variante mai are Putin. Este din ce in ce mai incoltit!”
Bomba tactica, v-am spus, distruge o zona de 20-30 de kilometri, nu mai mult. Se formeaza nor radioactiv, pot fi probleme pentru multe tari, pot fi probleme pentru Rusia. Ganditi-va si la acest aspect. Aici vine vorba atat de bomba atomica tactica, cat si de cea chimica, atacul chimic despre care se vorbeste acum, cat si despre cea biologica, pentru ca avem si aceasta acuza a Rusiei, acum, ca sunt arme biologice realizate de americani in laboratoare din Ucraina…

Toate astea au o mare problema. Belarusul este la cativa kilometri distanta. De asemenea, granita rusa este foarte aproape. Deci, toate aceste arme vor avea efect si asupra populatiei de acolo. Poti, de pilda, sa lansezi o bomba biologica, sa zicem in zona Kievului, si sa zicem ca-ti pregatesti soldatii tai rusi cu un antidot, la virusul respectiv, pe care il arunci in zona. Dar ce faci?, ca virusul respectiv merge imediat, se duce, ca de aia e facut ca arma biologica… Pai, el unde se duce? Se duce foarte repede la populatia din Belarus si din Rusia, peste granita, populatie pe care nu ai timp sa o vaccinezi.

Claudiu Pandaru: Acum aduceti argumente pentru a sustine ca sunt mai putin probabile aceste variante.

Cristian Tudor Popescu: Exact asta spun acum, cat de putine solutii, cat de putine iesiri, cat de putine variante mai are Putin. Este din ce in ce mai incoltit!

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.