Conturi curente in pericol de la 1 ianuarie: Riscul de „blocare”

Noile reguli ABE (autoritatea bancara europeana) pun in pericol titularii de conturi. O neplata de 100 de euro este suficienta pentru a avea probleme.

O adevarata lovitura a conturilor curente . De la 1 ianuarie, totul se schimba si cine are restante v avea probleme cu propriul cont.

Ceea ce s-a schimbat este un studiu realizat de Unimpresa care avertizeaza toti detinatorii de conturi despre ce s-ar putea intampla din ianuarie. Din luna ianuarie a anului viitor, regulile de gestionare a conturilor „rosii” se vor schimba: debitele automate nu vor mai fi permie. Prin urmare, exista riscul opririi bruste a platilor pentru utilitati, salarii, contributii la asigurarile sociale, rate ale imprumuturilor. Pentru a dicta noul curs, autoritatea bancara europeana, ABE, a pus in aplicare un nou regulament.

Noul cadru de reglementare

Dureaza doar trei luni de neplati pentru o suma minima de doar 100 de euro pentru a declansa alarma rosie care poate duce la blocarea contului. De fapt institutia de credit va trebui sa raporteze clientul riscului central si sa clasifice toata expunerea acestuia ca „imprumuturi neperformante”. Noul cadru de reglementare, care nu a fost suficient explicat de banci, este ingrijorator.

Publicitate

Publicitate

“Nici greselile mici nu vor mai fi posibile si acest lucru inseamna, pentru multi artizani, comercianti, mici antreprenori si, de asemenea, pentru multe familii, ca nu mai poate profita de acele mici forme de flexibilitate care, in special in aceasta faza critica, din cauza Pandemiei Covid este esentiala pentru indeplinirea platilor de utilitati sau a altor obligatii, cum ar fi salariile si contributiile de asigurari sociale, ratele de imprumut si ipotecile „, comenteaza vicepresedintele Unimpresa, Salvo Politino, potrivit caruia „exista riscul unei reduceri de credit foarte puternice, o consecinta inevitabila a raportarilor catre riscurile centrale si a reclasificarii liniilor de credit ale clientilor in cazul unor restante mici”.

Lichiditatea este grav pusa in pericol pentru intreprinderile mici si mijlocii

Pe scurt, cu acest nou sistem, lichiditatea este grav pusa in pericol pentru intreprinderile mici si mijlocii care au deja probleme din cauza Covid, dar si mentinerea bugetului familial al celor care s-au trezit in dificultate din cauza pandemiei este, de asemenea, expusa riscului. De fapt, aceasta noua reglementare nu doar pune in pericol casele companiilor, ci si pe cele ale gospodariilor. Si, in consecinta, din acest punct de vedere, va fi, de asemenea, necesar sa se inregistreze o reducere a ofertei de credit.

Cu rapoartele de la institutiile de credit, inchiderea totala a robinetelor de finantare ar putea fi declansata. De fapt, procedura prevede suspendarea imediata a Rid (ordinul de plata automat) daca se constata lipsa fondurilor pentru efectuarea platii. Imediat titularul contului devine „implicit” si de aici raportul care poate distruge definitiv contul curent.

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.