Consulul general al Greciei, declaratii cutremuratoare: „Ce am vazut, sper ca nimeni nu va vedea vreodata”

Consulul general al Greciei la Mariupol, ultimul diplomat UE care a fost evacuat din portul ucrainean asediat, a declarat duminica ca orasul se alatura oraselor distruse in razboiul din Ucraina.

Manolis Androulakis a ajutat zeci de cetateni greci si etnici greci sa evacueze orasul ruinat de la invazia Rusiei in Ucraina. A plecat marti de la Mariupol si, dupa o calatorie de patru zile prin Ucraina, a ajuns in Romania prin Moldova, alaturi de alti 10 cetateni greci.

Ceea ce am vazut, sper ca nimeni nu va vedea vreodata”, a spus Androulakis cand a sosit duminica pe Aeroportul International din Atena si s-a reunit cu familia sa.

Publicitate

„Mariupol va deveni parte dintr-o lista de orase care au fost complet distruse de razboi; nu trebuie sa le numesc – sunt Guernica, Coventry, Alep, Grozny, Leningrad”, a spus Androulakis.

„Bombe cad la fiecare 10 minute”, spune ofiterul ucrainean la Mariupol

Mariupol a fost supus unui nou bombardament puternic peste noapte, potrivit unui ofiter ucrainean din interiorul orasului.

„Bombe cad la fiecare 10 minute; Navele de razboi ale marinei ruse bombardeaza. Ieri, soldatii au dezamorsat patru tancuri, [precum si] vehicule blindate si trupe. Inca avem nevoie de munitie, arme antitanc si aparare aeriana”, a declarat capitanul Svyatoslav Palamar de la Regimentul Azov al Garzii Nationale din Mariupol pentru CNN.

Palamar a spus ca el si colegii sai de lupta nu se vor preda in Mariupol.

Termenul stabilit de Rusia pentru ca autoritatile de la Mariupol sa predea orasul a trecut la ora 5 dimineata Moscova (22:00 ET duminica), ucrainenii respingand ultimatumul.

Orasul-port Mariupol, care inainte de razboi gazduia aproximativ 450.000 de oameni, a fost atacat aproape constant din partea fortelor ruse de la inceputul lunii martie, cu imagini din satelit care arata distrugeri semnificative ale zonelor rezidentiale.

In timp ce ultimatumul rusesc parea sa le ofere celor care au ales sa predea o trecere sigura in afara orasului, nu a oferit astfel de garantii pentru cei care au ramas.

Rusia a fost acuzata in mod repetat ca vizeaza civili, locuitorii prinsi in capcana descriind atacul drept „iad”.

Atacurile rusesti au dus la prabusirea totala a serviciilor de baza, locuitorii neputand accesa gaz, electricitate sau apa. Cadavrele sunt lasate in strada pentru ca fie nu mai este nimeni care sa le ridice, fie pur si simplu este prea periculos sa incerci.

Un oficial din oras a spus ca oamenilor le este frica sa paraseasca adaposturile subterane chiar si pentru a obtine lucruri de baza, ceea ce inseamna ca incearca sa bea mai putina apa si sa manance mai putina mancare.

Luati impotriva vointei lor: duminica, Consiliul orasului Mariupol a declarat ca locuitorii sunt dusi in Rusia impotriva vointei lor de catre fortele ruse. Rezidentii capturati din Mariupol au fost dusi in tabere unde fortele ruse le-au verificat telefoanele si documentele, apoi i-au redirectionat pe unii dintre locuitori in orase indepartate din Rusia, a spus consiliul. Rusia a negat acuzatiile sambata.

De ce doreste Rusia sa controleze Mariupol: orasul este un port strategic care se afla pe o portiune de coasta care leaga regiunea estica a Ucrainei Donbas de peninsula Crimeea. Separatistii sustinuti de rusi au format state separatiste in anumite parti ale Donbasului, iar Crimeea se afla sub controlul Rusiei din 2014. Fortele ruse par sa incerce sa preia controlul total asupra zonei pentru a crea un coridor de uscat intre cele doua regiuni, atacand orasul cu brutalitate.

Publicitate

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.