Conditiile puse de Vladimir Putin pentru dezamorsarea tensiunilor legate de Ucraina

Potrivit noilor informatii, Rusia vrea ca Ucraina sa scoata in afara tarii armele si echipamentele militare primite in ultimul timp de la aliatii ei. Anuntul a fost facut de purtatoarea de cuvant a diplomatiei ruse Maria Zaharova, potrivit stirileprotv.

Se poate ajunge la o dezescaladare cu Rusia prin satisfacerea catorva conditii, a spus Maria Zaharova, precizand printre acestea plecarea instructorilor militari occidentali din Ucraina, scoaterea armelor si echipamentului primite de Kiev in ultimul din strainatate in afara teritoriului Ucrainei si renuntarea participarii acesteia la orice fel de exercitii militare impreuna cu NATO.

“Suntem convinsi ca este posibila o dezescaladare legata de Ucraina si inca destul de repede, dar pentru aceasta este nevoie sa fie suspendate livrarile de arme catre Ucraina, sa fie rechemati instructorii si consilierii militari occidentali de pe teritoriul ucrainean, sa inceteze orice exercitii comune intre fortele armate ucrainene si NATO, precum si sa fie scoase in afara Ucrainei toate armele si echipamentele primite pana acum de Kiev”, a declarat Maria Zaharova.

Publicitate

Aceasta s-a referit si la exercitiile tactice ale armatei ucrainene, preconizate sa aiba loc intre 10 si 20 februarie, concomitent cu manevrele comune ale Rusiei si Belarusului. ”In cursul acestor exercitii se va exersa utilizarea sistemelor de rachete antitanc Next Generation Light Anti-tank Weapon si Javelin, primite de Ucraina de la Regatul Unit si SUA, precum si a dronelor turcesti Bayraktar”, a spus purtatoarea de cuvant a MAE rus.

Evocand numele de cod al exercitiilor ucrainene ‘Snowstorm-2022’, Zaharova a comentat ironic ca spera ca acestea sa nu se termine ca faimoasa povestire a lui Puskin, cu acelasi nume. La celebrul poet rus Aleksandr Puskin, personajul principal se rataceste din cauza viscolului si nu mai ajunge la biserica unde il astepta iubita sa, care fugise de acasa, scrie Agerpres.

“Daca vorbim despre securitate regionala intr-un context mai larg, atunci pentru consolidarea ei, NATO ar trebui, intre altele, sa anunte ca renunta la politica ‘usilor deschise’, iar Ucraina sa revina la statutul sau de tara neutra, in afara blocurilor militare, statut proclamat in Declaratia privind suveranitatea Ucrainei din 16 iulie 1990”, a mai declarat aceasta.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.