Comisia Europeana vine cu o interventie de urgenta pe pietele europene ale energiei pentru a face fata recentelor cresteri dramatice ale preturilor. CE propune, printre altele, obligatia de a reduce consumul de energie electrica cu cel putin 5% in timpul orelor de varf.
Comisia Europeana a lansat oficial un plan de urgenta pentru a reduce cresterea facturilor si preturilor la energie, ca efect negativ a deciziei Rusiei de a taia livrarile de gaze catre Europa.
„Primul raspuns pentru a face fata preturilor ridicate este reducerea cererii. Acest lucru poate avea un impact asupra preturilor energiei electrice si poate avea un efect global de calmare a tensiunilor de pe piata.
Publicitate
Pentru a viza cele mai scumpe ore de consum al energiei electrice, atunci cand productia energiei electrice pe baza de gaze naturale are un impact semnificativ asupra pretului, Comisia propune obligatia de a reduce consumul de energie electrica cu cel putin 5 % in timpul orelor de varf selectate.
Comisia propune, de asemenea, un plafon temporar al veniturilor pentru producatorii de energie electrica „inframarginali”, si anume cei care utilizeaza tehnologii cu costuri mai mici, cum ar fi sursele regenerabile de energie, energia nucleara si lignitul, care furnizeaza energie electrica in retea la un cost mai mic decat nivelul pretului stabilit de producatorii „marginali” mai scumpi.
In al treilea rand, Comisia propune o contributie de solidaritate temporara din profiturile excedentare generate de activitatile din sectoarele petrolier, al gazelor naturale si al rafinariilor care nu sunt acoperite de plafonul veniturilor inframarginale.
Aceasta contributie limitata in timp ar mentine stimulentele pentru investitii pentru tranzitia verde. Aceasta ar urma sa fie colectata de statele membre pentru profiturile din 2022 care sunt peste o crestere de 20 % fata de profiturile medii din ultimii trei ani.
Veniturile ar urma sa fie colectate de statele membre si redirectionate catre consumatorii de energie, in special catre gospodariile vulnerabile, intreprinderile grav afectate si industriile mari consumatoare de energie. ”