Cine este Rentu, copilul care isi doreste doar o salata de boeuf! ”Am mancat acum vreo 5 ani. Nu stiu daca am sa mananc vreodata, doar mamele stiu sa faca”

Nu fiecare copil isi doreste cel mai recent model de iPhone, gadget-uri sau haine de marca pentru a impresiona colegii sau prietenii. In Romania, exista copii carora viata le-a fost extrem de nedreapta, iar pe fetele lor vezi doar tristete si lacrimi.

Rentu si cei doi frati ai sai se numara printre acei copii care au fost lipsiti de copilarie, fiind nevoiti inca de mici sa isi asume responsabilitatea pentru ziua de maine si sa munceasca pentru a-si asigura o bucata de paine pe masa.

El este Rentu, copilul care isi doreste cu ardoare o salata de boeuf!

Chiar daca pare greu de crezut, in Romania secolului XXI, sute de mii de copii se culca flamanzi. Este o realitate cruda pe care multi politicieni, indiferent de rang, refuza sa o recunoasca.

In timp ce liderii tarii sunt absorbiti de propaganda, prezentand o imagine idilica a tarii, acesti copii sunt condamnati sa traiasca in saracie, lipsuri si foame. Isi duc viata in mediocritate si suporta umilintele societatii, iar zilnic, mii de elevi din familii defavorizate devin victime ale bullying-ului la scoala.

Cum pot acesti copii sa invete si sa performeze atunci cand trebuie sa isi gestioneze stomacul gol, hainele uzate si sufletele zdrobite de greutatile vietii?

Pot acesti copii sa devina sperantele Romaniei, cand ei insisi nu au speranta?

Raspunsul este clar, simplu si totodata dureros: NU!

Si din nefericire, nici proiectul revolutionar „Romania Educata” al presedintelui Iohannis, anuntat ani la rand cu mare pompa, nu va rezolva aceasta problema.

Asa cum nu vor fi rezolvate nici problemele acestor copii prea curand.

Cu toate acestea, exista inca oameni cu inima mare care le intind o mana de ajutor acestor copii care se multumesc cu putin.

Este si cazul lui Rentu, un copil din Oltenia care a devenit cunoscut pe retelele de socializare, dupa ce a marturisit ca a mancat o singura data in viata salata de boeuf si ca nu stie daca va mai avea ocazia sa o mai guste, deoarece doar mamele stiu sa o faca.

Micutul si cei doi frati ai sai sunt crescuti doar de tata si impart impreuna durerile si necazurile.

In timp ce alti copii de varsta lui isi doresc jucarii si gadgeturi, el isi dorea doua pungi de cartofi, carnati si o pizza.

Intr-un dialog cu nea Cristi, asa cum il numeste pe omul cu suflet mare care le-a intins o mana de ajutor lui si fratilor sai, Rentu a dezvaluit ca mancarea lui preferata este salata de boeuf, pe care a gustat-o cu aproximativ cinci ani in urma, la un prieten.

Imaginile si dialogul dintre el si nea Cristi au impresionat pana la lacrimi romanii care s-au declarat revoltati de mizeria si lipsurile cu care acesti „ingeri fara aripi” sunt nevoiti sa se confrunte.

NEA CRISTI: Ia sa-mi zici tu…ce vrei de ziua ta?

RENTU: Pai, eu stiu, nea Cristi…habar n-am.

NEA CRISTI: Pai?

RENTU: De unde bani… Astazi am avut de cartofi, maine trebuie cumparata paine.

NEA CRISTI: Lasa, ma…ziceam de ziua ta.

RENTU: Doua plase de cartofi si niste carnati. Si o pizza mare, ca e buna, buna

NEA CRISTI: Pai eu ma refeream la un lucru ceva.

RENTU: Telefon avem datorita matale, altceva v-as cere dar mi-e rusine.

NEA CRISTI: Zi, ma, ce e?

RENTU: O bicicleta, macar una sa avem pentru toti trei.

NEA CRISTI: Si Bertu vrea la fel?

RENTU: Pai..pe toti ne dor picioarele de la mers pe jos.

NEA CRISTI: Ce zici…daca putem sa va ducem in excursie pe undeva, mergi?

RENTU: Doar daca ne luati pe toti trei ca adormim cu lacrimi in ochi cand auzim ca altii se duc peste tot…Noi visam sa mergem la Filiasi sau Craiova, sa avem si noi ce sa povestim cand iesim pe ulita.

NEA CRISTI: Ce mancare preferata ai?

RENTU: Acum vreo 5 ani am mancat salata de boeuf. De-aia as vrea, doar mamele stiu sa faca. Asa nu stiu daca am sa mananc vreodata…

NEA CRISTI: Si acum 5 ani cine v-a facut?

RENTU: Mama unui prieten…

NEA CRISTI: Si v-a placut asa mult?

RENTU: Da, ca avea carne si cartofi, maioneza si era colorata.

NEA CRISTI: Bravo, ma. Pai nu facem si noi?

RENTU: Pai nu e prea scumpa?