China a anuntat ca pledeaza pentru pace si va media conflictul dintre Ucraina si Rusia

Prietenia dintre China si Rusia este „solida ca o stanca”, iar perspectivele de cooperare dintre cele doua tari sunt foarte largi, a declarat luni ministrul chinez de externe Wang Yi, citat de Reuters, afirmand in acelasi timp ca Beijingul deja „face oficii de mediator” in conflictul din Ucraina, potrivit EFE.

Cooperarea intre cele doua state aduce beneficii si bunastare ambelor popoare, a declarat seful diplomatiei chineze in conferinta sa de presa anuala pe marginea sesiunii Adunarii Nationale a Poporului (ANP, parlamentul) care se desfasoara in aceasta saptamana la Beijing.

China „face deja oficiile de mediator” intre Ucraina si Rusia, a afirmat Wang Yi, subliniind ca Beijingul va depune eforturi pentru a oferi asistenta umanitara ce „nu poate fi politizata”, potrivit EFE, citat de Digi24.

Publicitate

Articolul continuă după reclame

„Pacea si dialogul trebuie promovate, iar China a facut deja unele eforturi in acest sens. Au fost doua runde de negocieri si speram sa fie si o a treia. Cu cat sunt mai multe divergente, cu atat este mai mare nevoia de a ne aseza la masa negocierilor”, a mentionat ministrul chinez de externe.

Pana in prezent, China a avut o pozitie ambigua fata de conflictul din Ucraina – a evitat sa utilizeze cuvantul „invazie” – insistand atat asupra „respectarii integritatii teritoriale a tuturor tarilor”, cat si asupra atentiei ce trebuie acordata „cerintelor legitime ale Rusiei in materie de securitate”, noteaza EFE.

Pe de alta parte, China a insistat ca situatiile din Taiwan si Ucraina sunt diferite, fiindca Taiwanul a fost mereu parte a Chinei, a spus Wang Yi, citat de Reuters.

Inaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe si politica de securitate, Josep Borrell, s-a pronuntat ferm in favoarea medierii Chinei in razboiul Rusiei impotriva Ucrainei, relateaza DPA sambata.

”Nu exista alternativa. Noi (europenii) nu putem fi mediatori, asta este clar … Si nu pot fi nici SUA. Cine altcineva? Trebuie sa fie China, am incredere in asta”, a declarat Borrell intr-un interviu acordat ziarului spaniol El Mundo.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.