Ce trebuie sa stim despre efectele secundare ale vaccinului COVID-19 Pfizer

. Pana in prezent, datele de siguranta privind vaccinul au fost colectate de la 37.586 de participanti inscrisi intr-un studiu clinic in curs de faza 3.
. Cel mai frecvent raportat efect secundar al vaccinului este reactia la locul injectarii.
. Alte efecte secundare frecvent raportate ale vaccinului Pfizer-BioNTech COVID-19 includ oboseala, cefaleea si durerea musculara.

La inceputul acestei luni, Administratia pentru alimente si medicamente a emis prima autorizatie de utilizare de urgenta (EUA) pentru un vaccin impotriva COVID-19 la persoanele cu varsta de peste 16 ani.

Conform acestui EUA, noul vaccin COVID-19 Pfizer-BioNTech poate fi distribuit.

FDA a emis aceasta autorizatie dupa ce a analizat datele disponibile de eficacitate si siguranta pentru noul vaccin. Pe baza dovezilor din studiile clinice in curs, FDA a constatat ca beneficiile cunoscute si potentiale ale vaccinului depasesc riscurile cunoscute si potentiale.

Publicitate

Datele disponibile sugereaza ca, dupa doua doze, vaccinul este eficient 95% in prevenirea COVID-19. Pana in prezent, cercetarile au constatat, de asemenea, ca vaccinul are un profil de siguranta bun.

„Pe baza numarului mare de persoane care au fost atent monitorizate in timpul studiului, profilul de siguranta al pacientului este excelent in ceea ce priveste efectele secundare” , a declarat pentru Healthline dr. Matthew Heinz , un spitalist din Tucson, Arizona.

„Desigur, trebuie sa continuam sa monitorizam in continuare. Trebuie sa continuam sa colectam date pentru a ne asigura ca raman asa ”, a spus el.

Durere in jurul locului de injectare

Vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19 este administrat in doua doze, la o distanta de aproximativ 3 saptamani.

Pana in prezent, datele de siguranta privind vaccinul au fost colectate de la 37.586 de participanti inscrisi intr-un studiu clinic in curs de faza 3.

Dintre acesti participanti, 18.801 au primit vaccinul si 18.785 au primit un placebo.

Cel mai frecvent raportat efect secundar al vaccinului este reactia la locul injectarii. Astfel de reactii pot provoca unele dureri si alte simptome in zona in care este injectat vaccinul.

„Uneori ai ceva roseata, ceva caldura, putina umflare usoara sau fermitate in jurul locului injectarii. Este foarte tipic ”, a declarat Heinz pentru Healthline.

„Poate fi o durere blanda sau poate fi putin dureros atunci cand misti bratul”, a continuat el.

Oboseala, cefalee, dureri musculare

Alte efecte secundare frecvent raportate ale vaccinului Pfizer-BioNTech COVID-19 includ oboseala, cefaleea si durerea musculara.

Oboseala a fost raportata de aproximativ 63 la suta dintre subiectii care au primit vaccinul, in timp ce durerile de cap si durerile musculare au afectat aproximativ 55 si, respectiv, 38% dintre participanti. In majoritatea cazurilor, aceste simptome au fost usoare si s-au rezolvat in decurs de o zi sau doua.

Un numar mai mic de participanti au raportat frisoane, dureri articulare sau febra dupa vaccinare.

Participantii au fost mai predispusi sa raporteze astfel de simptome dupa a doua doza de vaccin.

„[Reactia la a doua doza] tinde sa fie un raspuns mai intens, ceea ce are sens, avand in vedere ca sistemul imunitar a fost deja expus”, a spus Heinz.

„Este lovit cu o alta doza de [vaccin] si are un fel de raspuns mai rapid si mai robust. Asta are mult sens imunologic „, a adaugat el.

Reactiile adverse grave sunt foarte rare

Printre participantii care au primit vaccinul si cei care au primit placebo la fel, rata raportata a rectiilor adverse grave este mai putin de 0,5 la suta, fara diferente semnificative intre cele doua grupuri.

Patru cazuri de paralizie Bell au fost raportate la participantii care au primit vaccinul, in timp ce nici unul nu a fost raportat la cei care au primit placebo.

Cu toate acestea, aceste patru cazuri sunt in concordanta cu rata de paralizie Bell in populatia generala. Cu alte cuvinte, nu exista dovezi clare ca paralizia Bell a fost cauzata de vaccin.

Reactiile alergice severe la vaccinuri sunt foarte rare, dar se pot intampla. FDA recomanda persoanelor care au avut o reactie alergica severa la o doza anterioara de vaccin Pfizer-BioNTech COVID-19 sau la oricare dintre ingredientele sale, sa nu nu o faca.

Gestionarea efectelor secundare comune

Heinz a sugerat ca oamenii ar putea dori sa isi programeze vaccinarile intr-un moment in care este mai usor sa gestionati potentialele efecte secundare, cum ar fi oboseala sau cefaleea.

„Nu o faceti la 9 dimineata in drum spre serviciu. Faceti-o la sfarsitul zilei, daca lucrati in timpul zilei sau intr-o zi in care sunteti liberi ”, a spus el.

Daca dezvoltati durere in jurul locului de injectare, acesta poate fi tratat cu medicamente fara prescriptie medicala. Astfel de medicamente pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea febrei, a cefaleei, a durerilor musculare sau a durerilor articulare.

Daca dezvoltati reactii adverse care sunt deranjante sau nu se rezolva, contactati medicul. Daca credeti ca ati putea avea o reactie alergica severa mergeti la camera de urgenta.

Cantarirea beneficiilor si riscurilor

Este important sa recunoastem ca unele efecte secundare ale vaccinului Pfizer-BioNTech COVID-19 sunt frecvente si normale. Daca aveti reactii adverse usoare pana la moderate dupa prima doza, asta nu inseamna ca trebuie sa renuntati la a doua doza.

„Imunitatea dvs. este incompleta [dupa o doza] si s-ar putea sa nu fie eficienta. Asadar, ati pierdut cu siguranta prima doza, daca nu primiti a doua din timp ” , a spus el Waleed Javaid , profesor asociat de boli infectioase la Scoala de Medicina Icahn din Muntele Sinai din New York City. .

Daca aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la vaccin, Javaid va recomanda sa discutati cu furnizorul dvs. de asistenta medicala.

El a mentionat ca este important sa se ia in considerare beneficiile potentiale ale vaccinului, precum si riscurile potentiale.

„De ce primim vaccinul COVID pentru inceput? Pentru ca suntem intr-o mare pandemie. Stim adevarata consecinta a lipsei imunitatii la COVID, ceea ce poate duce la moartea cuiva „, a declarat Javaid pentru Healthline.

„Reactii la locul injectarii, unele dureri si alte efecte secundare potentiale – comparativ cu moartea. Acesta este echilibrul la care trebuie sa se gandeasca oamenii ”, a spus el.

Publicitate

Author: Doctor Andrei Mihai Laslau

Cine este Andrei Laslău? Andrei Laslău este medic specialist (chirurgie generală). Si-a terminat rezidentiatul la Spitalul Clinic de Urgență “Sf. Ioan” București. A scris inca din timpul facultatii numeroase articole pe teme medicale pentru ziarul “Jurnalul Național” și pentru diverse site-uri. In perioada 2012-2020, pDoctorul Andrei Laslau a fost o prezenta constata in media ( TV, print, radio, web ), cu numeroase aparitii. A fost jurat in emisiunea Mama mea e cea mai buna ( KanalD ). A aparut in nenumarate emisiuni pe teme medicale difuzate de cele mai mari posturi TV din Romania, la ore de maxima audienta – Draga mea prietena, Teo Show, WowBiz – KanalD, Acces direct, Un show pacatos, Agentul Vip, Rai da Buni, Observator Special, Neata cu Razvan si Dani, Star Magazin, Star Matinal, Editiile de Stiri – Antena 1, Antena Stars, Antena 3, ByAlexa – Nasul TV, Vorbeste Lumea, La Maruta – ProTV, CancanTV – Acasa TV, diverse emisiuni ale B1TV, radio – Radio Romania Bucuresti, EuropaFM samd. Doctorul Andrei Laslau a fost supranumit ” Doctorul Oz ” al Romaniei si gestioneaza comunitati social media ce insumeaza peste un milion de urmaritori, conturile lui Social Media – Facebook / Instagram atingand combinat peste 1.5 milioane de oameni zilnic si peste 5 milioane de oameni saptamanal.