Ce trebuie sa pui in fasole ca sa nu te mai balonezi

Balonarea poate fi o problema comuna pentru multi oameni, iar alegerea ingredientelor potrivite si a modului de preparare adecvat poate ajuta in minimizarea acestei inconveniente. Iata cateva sfaturi si idei pentru a face fasolea mai usor de digerat:

1. Inmuiati fasolea inainte de gatire

Una dintre cele mai eficiente metode de a reduce balonarea cauzata de fasole este sa inmuiati boabele in apa inainte de gatire. Aceasta ajuta la reducerea continutului de substante care pot cauza balonare si flatulenta. Inmuiati fasolea peste noapte sau pentru cel putin 6-8 ore inainte de a o gati. Asigurati-va ca apa acopera boabele in timpul inmuierea.

2. Aruncati apa de inmuiere

Dupa ce fasolea a fost inmuiata, aruncati apa si clatiti bine boabele sub apa curata inainte de a incepe procesul de gatire. Acest lucru ajuta la eliminarea substantelor care pot cauza balonare.

Publicitate

3. Gatiti fasolea in apa proaspata

Atunci cand gatiti fasolea, folositi apa proaspata in locul apei de inmuiere. Acest lucru poate ajuta la reducerea continutului de substante care pot provoca balonare.

4. Utilizati ierburi aromatice

Adaugarea de ierburi aromatice precum cimbru, marar, rozmarin sau oregano in timpul gatirii poate ajuta la imbunatatirea digerarii fasolei. Aceste ierburi nu doar adauga arome delicioase, dar pot si ajuta la reducerea senzatiei de balonare.

5. Condimentati cu moderatie

Evitati utilizarea excesiva a condimentelor picante sau a usturoiului, deoarece acestea pot contribui la balonare si disconfort gastrointestinal. Utilizati-le cu moderatie pentru a evita eventualele efecte nedorite.

6. Adaugati ghimbir proaspat

Ghimbirul proaspat are proprietati antiinflamatorii si digestive care pot ajuta la reducerea senzatiei de balonare. Adaugarea unor bucati subtiri de ghimbir in timpul gatirii poate fi benefica.

7. Utilizati bicarbonat de sodiu

Adaugarea unei mici cantitati de bicarbonat de sodiu in timpul gatirii poate ajuta la inmuierea fasolei si la reducerea flatulentei. Totusi, folositi cantitati foarte mici, deoarece excesul de bicarbonat de sodiu poate avea efecte adverse asupra sanatatii.

8. Mancati cu moderatie

Chiar daca ati urmat toate sfaturile de mai sus, este important sa consumati fasole cu moderatie. Cantitatile mari de fasole pot fi dificil de digerat pentru sistemul digestiv. Incercati sa combinati fasolea cu alte alimente usor digerabile pentru a minimiza balonarea.

In concluzie, balonarea cauzata de consumul de fasole poate fi redusa prin metode simple precum inmuierea prealabila, gatirea in apa proaspata si adaugarea de ierburi aromatice sau ghimbir. Fiind atenti la modul de pregatire si la combinatiile alimentare, puteti sa va bucurati de beneficiile nutritive ale fasolei fara a suferi de disconfort abdominal.

Publicitate

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.