Ce se face in Ajun de Sfintii Petru si Pavel.

Sfintii apostoli Petru si Pavel sunt sarbatoriti in fiecare an pe data de 29 iunie. Potrivit invataturilor, cei doi apostoli sunt cei mai importanti propovaduitori ai credintei crestine.

Apostolii Petru si Pavel sunt pomeniti impreuna pentru ca au fost martirizati in ziua de 29 iunie a anului 67.

Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt sarbatoriti timp de trei zile

Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt sarbatoriti timp de trei zile, pentru ca ei sa-i protejeze pe agricultori impotriva furtunilor, iar granele lor sa fie bogate. In mediul rural, sarbatoarea este cunoscuta sub numele de Sanpetru si marcheaza inceperea secerisului si jumatatea verii agrare.

Publicitate

Traditii si obiceiuri

In ajunul sarbatorii, se poarta amulete cu usturoi si pelin

Ziua ce precede sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel este dedicata spiritelor cerului. Conform traditiilor mostenite din batrani, in ajunul praznicului acestea umbla libere prin lume, pedepsindu-i pe cei care nu dorm in casa. Oamenii se protejeaza impotriva acestor spirite razbunatoare cu ajutorul amuletelor, respectiv poarta in buzunare o punguta de culoare rosie care contine usturoi si pelin.

Se tine post negru in ajun de sarbatoarea sfintilor Petru si Pavel.

In ziua praznicului, Sfantul Petru implineste o dorinta importanta credinciosilor care tin post negru in ajunul sarbatorii.

Ritual pentru frumusete

Cei pistruiati trebuie sa se spele pe fata cu apa la miezul noptii, cand canta cocosul; traditia spune ca respectand acest ritual, pistruii nu se mai inmultesc.

Pe cine felicitam de Sfantul Petru si Pavel

In ziua praznicului ii felicitam pe toti cei ce poarta aceste nume: Petre, Petru, Petrisor, Petrut, Petrus, Petrica, Patru, Petruta, Petronela, Pavel, Pavelica, Paveluta, Pavalas, Paul, Paulica, Paulin, Petrache, Paula, Petruta, Paulina, Paula.

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.