Ce este SWIFT si de ce unele tari intentioneaza sa excluda Rusia

Publicitate

Casa Alba, impreuna cu mai multe state UE, au anuntat sambata excluderea anumitor banci rusesti din SWIFT, reteaua de inalta securitate care conecteaza mii de institutii financiare din intreaga lume.

Dar ce este exact SWIFT si cum va afecta Rusia?

SWIFT inseamna Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication. A fost fondata in 1973 pentru a inlocui telexul si este folosit acum de peste 11.000 de institutii financiare pentru a trimite mesaje si ordine de plata securizate. Fara o alternativa acceptata la nivel global, este o instalatie esentiala pentru finantele globale.

Eliminarea Rusiei din SWIFT ar face aproape imposibil pentru institutiile financiare sa trimita bani in sau in afara tarii, producand un soc brusc companiilor ruse si clientilor lor straini – in special cumparatorilor de petrol si gaze denominate in dolari SUA.

Publicitate

SWIFT are sediul in Belgia si este guvernat de un consiliu format din 25 de persoane. SWIFT, care se descrie ca o „utilitate neutra”, este incorporata in legislatia belgiana si trebuie sa respecte reglementarile UE, scrie CNN.

Ce se intampla daca Rusia este indepartata?

Exista un precedent pentru eliminarea unei tari din SWIFT.

SWIFT a deconectat bancile iraniene in 2012, dupa ce acestea au fost sanctionate de UE pentru programul nuclear al tarii. Iranul a pierdut aproape jumatate din veniturile din exporturile de petrol si 30% din comertul exterior in urma deconectarii, potrivit expertilor.

Statele Unite si Germania au cel mai mult de pierdut daca Rusia este deconectata, deoarece bancile lor sunt cei mai frecventi utilizatori SWIFT in comunicarea cu bancile rusesti, potrivit Mariei Shagina, membru aflat in vizita la Institutul Finlandez de Afaceri Internationale.

Inalti parlamentari rusi au raspuns spunand ca transporturile de petrol, gaze si metale catre Europa s-ar opri daca Rusia este exclusa.

SWIFT a comentat?

Intr-o declaratie, SWIFT a spus ca este o „cooperativa globala neutra” si „orice decizie de a impune sanctiuni tarilor sau entitatilor individuale revine exclusiv organismelor guvernamentale competente si legiuitorilor aplicabili”.

„Stim de declaratia comuna a liderilor Comisiei Europene, Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, Canada si Statele Unite, in care afirma ca vor implementa noi masuri in urmatoarele zile in ceea ce priveste bancile rusesti. „Ne angajam cu autoritatile europene pentru a intelege detaliile entitatilor care vor fi supuse noilor masuri si ne pregatim sa ne conformam instructiunilor legale”, se arata in comunicat.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.