Cat se pierde din greutatea porcului dupa taiere. Cu cata carne ramai, de fapt

Porcii vanduti „in viu” sunt comercializati la preturi variind intre 15 si 25 lei/kg, dar putini sunt constienti ca dupa sacrificare se inregistreaza o pierdere semnificativa in greutate, ceea ce determina cresterea pretului final.

Conform informatiilor oferite de Adevarul, pretul porcilor crescuti „la tara” pentru sacrificare este de 15-16 lei/kg in judetul Arad, 18 lei/kg pentru porci „in viata” in Prahova, 20 lei/kg in Gorj, 23 lei/kg in Dambovita si 25 lei/kg in Craiova.

De exemplu, un porc de 114-115 kg „in viata” poate costa intre 1.715 lei (la pretul de 15 lei/kg) si 2.875 lei (la pretul de 25 lei/kg in Craiova).

Publicitate

Conform site-urilor specializate, imediat dupa sacrificare, inainte de transare, porcul pierde aproximativ 15% din greutate, doar prin eliminarea sangelui.

Traditional, imediat dupa ce a fost injunghiat si s-a scurs sangele, gospodarii trec la „parlirea” porcului, o operatiune esentiala pentru obtinerea unui sorici fraged. Aceasta procedura aduce si ea o pierdere in greutate. Dupa transarea porcului, este necesara golirea si curatarea intestinelor si a burtii, ajungandu-se astfel la o pierdere totala de greutate a porcului „in viata” de aproximativ 25-28%.

Articolul continuă după reclame

Cum se poate calcula greutatea animalului fara a-l cantari? S-ar putea sa fie dificil sa faci porcul sa urce pe cantar si sa ramana linistit pana poti citi greutatea indicata. Cu toate acestea, specialistii in cresterea porcilor folosesc adesea o formula bazata pe masuratori, conform Agrointel.ro.

Primul pas consta in masurarea lungimii porcului (L), incepand de la spatele urechilor si pana la inceputul cozii.

Pasul doi presupune masurarea circumferintei porcului (C), facuta in spatele picioarelor din fata ale animalului.

Greutatea aproximativa a porcului este notata in formula ca G.

Formula de calcul este urmatoarea:

G = C x C X L x 69,3

unde:

G – Greutatea aproximativa a porcului

L – lungimea porcului

C – circumferinta porcului

69,3 – constanta de calcul

Pentru a se afla greutatea carcasei porcului se inmulteste greutatea aproximativa cu 0,72

Carcasa = G x 0,72

Model calcul:

L= 1,02 m

C = 1,27 m

G = C X C X L x 69,3 = 1,27 X 1,27 X 1,02 X 69,3 = 114 kg

Greutatea carcasei este G X 0,72, adica 82 kg.

Asta inseamna ca porcul de 114 kg „pierde” dupa sacrificare si transare 32 de kilograme, respectiv 28% din greutatea initiala.

De la 15 lei/kg, pretul ajunge la 21 lei/kg, iar de la 25 lei/kg la 35 lei/kg. Aplicand acest procent de 28% la cele 115 kilograme, rezulta ca persoana care l-a cumparat ramane cu doar 82 de kilograme, pe care a platit suma totala de 1.715 lei, adica aproape 21 lei/kg.

In cazul porcului viu cumparat din Craiova cu 2.875 lei, pretul dupa taiere ajunge la 35 lei/kg.

Publicitate

Author: Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.