Cand pica Mosii de Iarna 2022. Ce se da de pomana pentru sufletele adormitilor

Anul acesta, Mosii de Iarna pica pe 26 februarie 2022. Ziua este denumita si Sambata Mortilor in calendarul ortodox.

Aceasta data este chiar inainte de Duminica Infricosatoarei Judecati, cunoscuta sub numele de Lasatul Secului de Carne pentru intrarea in Postul Pastelui, care se sarbatoreste pe 27 februarie 2022.

Mosii de iarna sau Pomenirea Mortilor este o traditie a Bisericii Ortodoxe Romane in care se face pomenirea celor adormiti. Aceasta zi de sambata mai este cunoscuta in popor si sub denumirea Mosii de iarna, sau Sambata Mortilor.

Randuiala sau ritualul bisericii prevede ca in fiecare biserica sa se oficieze Sfanta Liturghie, urmata de slujba Parastasului pentru cei adormiti.

Cine este pomenit de Mosii de iarna?

In aceasta zi se pomenesc toti cei care au murit nedespartiti de Biserica. Precizam ca orice slujba a Bisericii se savarseste numai pentru cei care sunt membri ai ei.

Cine nu este pomenit?

De asemenea, nu pot fi pomeniti cei care au murit in dispret cunoscut fata de Dumnezeu. De aceea nu pot fi pomeniti nici copiii morti nebotezati, pentru ca ei nu sunt membri ai Bisericii.

Ce se da de pomana in Sambata Mortilor?

Potrivit traditiilor, sufletele celor adormiti vin in aceata zi pe pamant, iar credinciosii dau de pomana mancare gatita pentru ca spiritele sa ii ocoleasca.

Sufletele trecute dincolo, vin in Sambata Mortilor sa se hraneasca cu aburii bucatelor pe care credinciosii le pregatesc.

De Mosii de iarna se dau de pomana sarmale, placinta, vin, colaci, coliva, fructe si lumanari aprinse.

Mosii de iarna se mai numesc si Sambata piftiilor. In aceasta zi se dau de pomana piftii. Batranii spun ca daca n-ai mancat piftiile in aceasta zi, a doua zi trebuie sa le arunci. Altfel vor veni friguri in timpul verii.

Traditii si obiceiuri

Obiceiurile pot fi diferite in functie de zona. De exemplu, in Muntenia se pune un banut langa coliva la pomeni. Banutul trebuie sa fie dat celui mai sarac om din sat pentru ca cel care i l-a dat sa aiba spor. Si cel care l-a primit va avea spor.

Se aprind lumanari la mormintele rudelor trecute in nefiinta. Se zice ca este bine sa aprinzi cel putin doua, pentru a incalzi sufletele celor decedati.

Nu este bine sa lucrezi in aceasta zi. Traditia spune ca cine nu respecta regula va tremura ca piftia sau va innebuni.