Calendar Ortodox, marti, 4 iulie 2023. Biserica Ortodoxa praznuieste 2 mari sfinti

Calendar Ortodox, marti, 4 iulie 2023. Pe data de 4 iulie 2023, Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe Sfantul Ierarh Andrei al Cretei, dar si pe Sfanta Cuvioasa Marta.

Sfantul Andrei s-a nascut in 660 in Damasc. De la o varsta frageda a fost facut diacon de catre Patriarhul Ierusalimului si a participat la Sinodul al 6-lea Ecumenic din 680-681, fiind trimis cu marturisirea de credinta a Bisericii din Ierusalim la acest sinod. Dupa o vreme a fost ales episcop in Creta.

El a alcatuit carti pline de intelepciune, in care s-a aratat cuvantator iscusit si insuflat de Dumnezeu. Pe langa alte scrieri, Sfantul Andrei a alcatuit Canonul cel Mare, care se citeste in Postul Sfintelor Pasti. Si-a pastorit credinciosii cu frica de Dumnezeu, fiind tuturor pilda vie si jertfelnica de daruire.

Publicitate

Tot in aceasta zi pomenim pe Sfanta Cuvioasa Marta, mama Sfantului Simeon din Muntele Minunat (sec. 6), care a vietuit facand multe fapte bune si primind strainii. Ea avea multa credinta in Maica Domnului, care ii vestise dulceata vesnicelor bunatati care o asteptau in Imparatia Cerurilor. Si mutandu-se de la cele pamantesti, s-a aratat celor ce pazeau moastele ei, facandu-i sa se bucure, si zicandu-le ca a luat mare dar de la Dumnezeu si ca se afla in lumina si in nespusa bucurie, nu numai pentru rugaciunile fiului ei, Sfantul Simeon din Muntele Minunat, ci si pentru ca a suferit pentru Dumnezeu multe ispite si necazuri.

Rugaciune catre Sfantul Ierarh Andrei al Cretei

„Sfinte Parinte Andrei, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi. Fiind invatat de dumnezeiescul dar al Preasfantului Duh, implinindu-ti canonul tau, ai luminat Biserica lui Hristos, laudand-o cu vers bine intocmit, dumnezeiescule Andrei. Stih: Sfinte Parinte Andrei, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.”

Rugaciunea la Sfanta Marta implineste dorintele credinciosilor

Aceasta rugaciune se va spune fie timp de noua zile consecutiv , fie timp de noua marti la rand, avand o lumanare sfintita aprinsa.

Sfanta Marta, ma indrept catre tine plina de incredere, cerandu-ti ajutor. Cred cu tarie ca ma vei ajuta si ma vei sprijini cand mi-e greu. Spre a-ti arata recunostinta mea, iti fagaduiesc sa fac cunoscuta si altora aceasta rugaciune. Te rog cu umilinta sa imi aduci alinare in suferintele si necazurile mele. In numele negraitei bucurii care ti-a cuprins inima cand i-ai oferit adapost Mantuitorului lumii in casa ta din Betania, te implor roaga-te pentru noi si familia mea ca sa-L pastram pe Dumnezeu in inimi, astfel incat sa ne invrednicim a primi ajutor in nevoile noastre, mai ales in durerea care ma copleseste acum……/aici se spune dorinta.
Te implor ajutatoarea celor aflati in suferinta, infrange orice greutate precum ai infrant balaurul care zace la picioarele tale.

Apoi se spune:

Tatal nostru Care esti in ceruri, sfin­teasca-Se numele Tau, vie imparatia Ta, fie voia Ta, precum in cer asa si pe pa­mant. Painea noastra cea de toate zilele da-ne-o noua astazi si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nos­tri. Si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izba­veste de cel rau. Amin! (de trei ori).

Bucura-te Marie, cea plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este rodul trupului tau Iisus. Sfanta Marie, Maica lui Dumnezeu, roaga-te pentru noi pacatosii, acum si in ceasul mortii noastre. Amin (de trei ori).

Sfanta Marta, roaga-te pentru mine si familia mea.

Se spune noua zile de marti, iar pe timpul rugaciunii se aprinde o lumanare sfintita.

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.