Calendar ortodox 8 ianuarie 2024. Trei mari sfinti sunt praznuiti

Pe data 8 ianuarie 2024 sunt pomeniti Sfanta Cuvioasa Domnica, Sfantul Cuvios Gheorghe Hozevitul, Sfantul Sfintitul Mucenic Carterie.

Cuvioasa Maica Domnica(8 ianuarie)

Pe vremea imparatiei marelui Teodosie (379-395), Domnica fiind elina, s-a dus din cetatea Cartagina la Constantinopol, cu alte patru fecioare. Apoi s-a facut despre dinsa o dumnezeiasca descoperire preasfintitului arhiepiscop Nectarie patriarhul (381- 397), care primind-o, a invrednicit-o de Sfintul Botez.

Dupa aceasta, Sfinta Domnica luind chipul monahicesc, se nevoia in post cu duhovnicesti osteneli, pentru care a facut multe minuni.

Publicitate

Caci a mintuit pe niste corabieri care se inviforau, turnind in mare untdelemn sfintit si astfel a schimbat marea in liniste. Domnica avea si darul de a prooroci, pentru ca a vazut inainte moartea imparatului, despre care l-a si instiintat. Apoi a vazut pe sfintul inger venind si sfintind firea apelor; precum si alte preamarite taine dumnezeiesti i s-au descoperit.

Ajungind la adinci batrineti, pina pe vremea imparatiei lui Leon (457-474) si a lui Zenon (474-491), cunoscindu-si mai inainte ducerea sa catre Dumnezeu, s-a odihnit in pace.

Cuviosul Parinte Gheorghe Hozevitul (8 ianuarie)

Sfantul Cuvios Gheorghe a trait in secolul al VII-lea. Dupa moartea parintilor, alege sa mearga la Ierusalim, sa se inchine la mormantul Mantuitorului. Vietuieste o vreme alaturi de fratele sau, Heraclid, care pustnicea in Lavra Kalamon. Urmand sfatul fratelui sau, ajunge in Hozeva. Aici intra in cinul monahal. Datorita ascezei, luptei impotriva patimilor, se umple de darul Sfantului Duh si devine un stalp insufletit si o icoana a tuturor bunatatilor atat pentru cei din manastire, cat si pentru cei din afara ei. A stralucit cu nevointele si s-a dezlipit de toata desfatarea lumeasca, capatand si darul de a face minuni. Ajunsese sa fie atat de bineplacut lui Dumnezeu, incat, daca atingea copacii uscati, acestia primeau puterea sa rodeasca. Nu a slabit din infranare pana la moartea sa.

Articolul continuă după reclame

Cand a simtit ca trebuie sa treaca la cele vesnice, l-a chemat pe ucenicul sau. Acesta, fiind ocupat cu pelerinii prezenti in manastire, nu a putut ajunge de indata la chemarea lui. Dar batranul l-a asteptat si numai dupa ce si-a imbratisat ucenicul si a spus de trei ori: “Iesi, suflete al meu si mergi la Domnul”, a murit.

Sfantul Sfintitul Mucenic Carterie(8 ianuarie)

Acest sfant Carterie a fost preot si invatator al crestinilor, pe vremea imparatului Diocletian si a carmuitorului Urban din Cezareea Capadociei, unde a zidit o biserica si, adunand acolo multime de crestini, ii invata sa cinsteasca numai pe Hristos, ca Unul ce este Dumnezeu adevarat si afara de El sa nu cunoasca pe altul. Fiind parat carmuitorului, pentru aceasta invatatura, s-a ascuns. Iar Domnul, i S-a aratat si i-a zis: „Carterie, du-te si te arata la cei ce te cauta si Eu voi fi cu tine, ca trebuie sa patimesti mult pentru numele Meu si multi au sa creada si sa se mantuiasca prin tine”.

Atunci sfantul, plin de bucurie si multumind lui Dumnezeu, s-a dat pe fata. Intai a fost inchis, apoi l-au dus inaintea carmuitorului, care i-a poruncit sa jertfeasca zeului Serapis. Dar sfantul, prin rugaciunea lui, surpand acest idol, a fost supus la felurite chinuri. Sfantul insa, prin aratarea unui inger a biruit toate chinurile. Dar a fost supus din nou la si mai grele chinuri si aruncat in inchisoare.

Dar dupa ce s-a innoptat, iarasi i S-a aratat Domnul, l-a dezlegat, l-a insanatosit si l-a scos afara, prin usile inchisorii. Pentru aceasta multi necredinciosi vazandu-l sanatos, mergeau, se botezau de la el si se vindecau de bolile lor. De aceea iarasi a fost chinuit cu si mai multa salbaticie. Si asa si-a dat viteazul mucenic sufletul in mainile lui Dumnezeu.

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.