Calendar ortodox 28 iunie 2024. Aflarea moastelor Sfintilor Mucenici Chir si Ioan, doctori fara de arginti.

Pe 28 iunie, crestinii ortodocsi celebreaza Aflarea moastelor Sfintilor Mucenici Chir si Ioan.

Aceasta sarbatoare comemoreaza gasirea relicvelor celor doi sfinti, renumiti pentru viata lor sfanta si numeroasele minuni pe care le-au savarsit.

Calendar ortodox 28 iunie 2024. Cine au fost Sfintii Mucenici Chir si Ioan

Sfintii doctori fara de arginti Chir si Ioan au trait in timpul imparatului Diocletian. Sfantul Chir s-a nascut in Alexandria, Egipt, unde a studiat medicina.

Publicitate

El obisnuia sa le spuna celor care il vizitau: „Daca nu vreti sa va imbolnaviti, feriti-va de pacat, pentru ca, adesea, boala este consecinta pacatului”.

Intr-o zi, soldatul Ioan din Edessa, Mesopotamia, l-a vizitat pe doctorul Chir la manastirea unde se retrasese.

Ioan a fost botezat de Chir si a invatat medicina de la acesta, alaturandu-se lui Chir in activitatea de vindecare a bolnavilor.

Articolul continuă după reclame

Cei doi sfinti, Chir si Ioan, paraseau uneori manastirea pentru a ajuta oamenii din satele din jur si pentru a raspandi Evanghelia lui Hristos.

Intr-una din aceste misiuni, au fost arestati de autoritatile romane, torturati si apoi decapitati.

Istoria consemneaza multe minuni savarsite de acestia, una dintre ele fiind redarea vederii Patriarhului Sofronie al Ierusalimului, care a trait in secolul al VII-lea.

In Romania, sase spitale clinice si de urgenta pentru copii sunt sub ocrotirea Sfintilor doctori fara de arginti Chir si Ioan – printre acestea se numara Capela Spitalului pentru Copii din Galati si Spitalul din Vatra Dornei.

Rugaciunea care tine bolile la distanta

„Salasluindu-se darul Treimii in inimile voastre cele curate, Preafericitilor Chir si Ioan, v-ati aratat infricosatori izgonitori ai duhurilor celor necurate; si ati fost tamaduitori ai neputintelor, nu numai ai celor descoperite, ci si ai celor ascunse.

Drept aceea, indrazneala avand catre Dumnezeu Cel Iubitor de oameni, prin rugaciunile voastre neincetate, tamaduiti patimile noastre.”

Publicitate

Author: Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.