Calendar Ortodox, 23 MARTIE 2024. Sambata lui Toader! Ce este interzis sa faci in aceasta zi

Sambata, 23 martie, este o zi speciala pentru credinciosi, deoarece il sarbatoresc pe Sfantul Teodor Tiron, in amintirea unei minuni petrecute cu multi ani in urma, dupa ce acesta a trecut in lumea vesniciei. De asemenea, este momentul in care se comemoreaza cei decedati.

In folclorul traditional, aceasta zi este cunoscuta si sub numele de Sambata Colivelor, marcand inceputul Postului Mare. Gospodinele isi pregatesc si decoreaza coliva, facuta din grau fiert.

Comemorarea celor decedati

Incepand cu Sambata Sfantului Teodor Tiron si pana in Sambata saracului Lazar, in fiecare sambata se aduc aminte cei trecuti in nefiinta. Pentru odihna sufletelor lor, se aduc ofrande constand in paine, vin si coliva.

Publicitate

Pomenirea martirului si originile colivei

Sfantul Teodor Tiron este comemorat anual pe 17 februarie. Legatura sa cu prima sambata din Postul Mare are radacini intr-o minune petrecuta in timpul domniei imparatului Iulian Apostatul.

Coliva aminteste de un moment miraculos al Sfantului Teodor Tiron, in perioada domniei imparatului Iulian Apostatul (361-363), care a ordonat guvernatorului Constantinopolului sa stropeasca toate alimentele din piata cu sangele varsat in cinstea idolilor, in prima saptamana a Postului Mare, in incercarea de a opri postul crestinilor si de a-i forta sa aduca jertfe idolilor.

Articolul continuă după reclame

Intr-un vis, Sfantul Teodor Tiron i s-a aratat arhiepiscopului Eudoxie si i-a poruncit sa ii sfatuiasca pe crestini sa nu cumpere nimic din piata, ci sa manance grau fiert cu miere.

Traditii populare

Inaintea sarbatoririi Sfantului Toader, vinerea este cunoscuta ca „Vinerea Santoaderului” sau „Vinerea de dupa Lasatul Secului de Paste”, dedicata unuia dintre Caii lui Santoader. Inainte de rasaritul soarelui, fetele scot radacina Homanului, o planta folosita in medicina populara, vraji si descantece, si rostesc rugaciuni catre Santoaderul cel Mare: „Toadere, Santoadere/ Da cosita fetelor/Cat e coada iepelor”.

Femeilor li se interzice sa lucreze in aceasta zi. Spalatul rufelor, mai ales cu mana, este considerat un mare pacat. De asemenea, in aceasta sambata rudele sunt indemnate sa evite certurile, deoarece ar putea aduce un an plin de necazuri. Se mentioneaza si ca parintii ar trebui sa petreaca mai mult timp cu copiii, dar fara a-i rasfata prea mult.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.