Calendar ortodox 16 august 2023. Inca o zi de mare sarbatoare crestina

Calendar ortodox 16 august 2023. Pe data de 16 august, Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe Sfintii Martiri Brancoveni.

Este sarbatoare cu cruce neagra in calendarul ortodox!

In saptamana patimilor a anului 1714, in urma uneltirilor boierilor romani, sultanul Ahmed al III-lea, care era deja otravit de invidie pentru averea domnitorului roman, l-a arestat prin viclenie pe Voda Constantin Brancoveanu, pe sfesnicul lui de incredere Ianache Vacarescu si pe urmasii lui voda de parte barbateasca Constantin, Stefan, Radu si Matei, fii lui, dar si pe ginerii sai si i-a dus la Inalta Poarta, la Constantinopol.

Acolo ei au fost supusi la nenumarate torturi, timp de patru luni, pentru a le da toate averile lui, pe care le credeau uriase dar putine au gasit.

Publicitate

Sfantul Constantin Brancoveanu si fii lui impreuna cu sfetnicul Ianache si-au primit mucenicescul sfarsit. Voda Constantin, sfetnicul Ianache si copiii Constantin, Stefan, Radu si Matei, imbracati in camasi albe, simple, au fost urcati pe esafod in fata tuturor ambasadorilor occidentali acreditati la Inalta Poarta, au fost decapitati pe rand, Ianache, Constantin, Stefan, Radu si Matei, care era un copil de numai 12 ani, iar Voda Constantin a fost obligat sa priveasca fiind lasat la urma.

Trupurile au fost aruncate in mare de unde au fost pescuite de crestini credinciosi si inmormantate in insula Halchi. Doamna Marica, fetele si ginerii lor, au fost trimisi in exil. In 1720 Doamna Marica, cu multa cheltuiala a reusit sa aduca moastele Sfantului Constantin Brancoveanu in biserica Sfantul Gheorghe Nou de la Kilometrul 0 din Bucuresti, unde se afla si acum.

Sfantul Voievod martir Constantin Brancoveanu, impreuna cu cei patru fii ai sai si cu credinciosul sfetnic, Ianache, au fost trecuti in randul sfintilor de Biserica Ortodoxa Romana in anul 1992.

Pe 15 august 1992, Constantin Brancoveanu cu fiii sai si cu sfetnicul Ianache au fost declarati sfinti de catre Biserica Ortodoxa Romana. Sunt sarbatoriti pe 16 august pentru a nu coincide cu sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului.

Rugaciune catre Sfantul Voievod Martir Constantin Brancoveanu

Sfinte Mucenice Brancovene Constantine, Dumnezeu te-a uns ca sa calauzesti destinele neamului tau printre stancile prapastioase ale vremii. Domnul te-a chemat sa sporesti slava Bisericii Ortodoxe, de la noi si de pretutindeni, cu darurile pe care numai puterea Celui de sus le-a pus intru a ta chivernisire. Tu te-ai rugat Bunului Dumnezeu pentru statornicirea in dreapta credinta, dimpreuna cu fiii tai, Constantin, Stefan, Radu si Matei si cu sfetnicul tau Ianache. Tu ai primit cununa sfanta a muceniciei, cu fiii tai. Ne rugam tie in fata icoanei tale si cerem sa duci la Parintele Ceresc rugaciunile noastre smerite, ca sa ne izbaveasca de durerile cele amare abatute de atatea ori asupra noastra, sa ne ocroteasca de venirea altor neamuri asupra noastra si de razboiul cel dintre noi. Sa daruiasca sanatate tuturor fiilor neamului romanesc, pace lumii, liniste in sufletele si casele noastre; sa ne tina in dreapta credinta a Bisericii noastre cea Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca. Amin!

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.