Calendar ortodox 10 ianuarie. Este praznuit Sfantul facator de minuni si vindecator al bolilor fara leac.

Pe 10 ianuarie, Biserica Ortodoxa il sarbatoreste pe Sfantul Antipa de la Calapodesti, mare facator de minuni. De-a lungul timpului, multi credinciosi care s-au vindecat rugandu-se la Sfantul Antipa au dat marturie despre faptul ca sfantul i-a vindecat de boli carora doctorii nu le gasisera leac.

Sfantul Antipa de la Calapodesti s-a nascut in anul 1816, in localitatea Calapodesti, din judetul Bacau, si a trecut la cele vesnice in ziua de 10 ianuarie 1882, la varsta de 66 de ani, in Manastirea Valaam, din Rusia.

Mai intai s-a ostenit doi ani de zile (1836-1837) in obstea Manastirii Caldarusani. Apoi s-a dus la Muntele Athos si s-a stabilit in schitul romanesc Prodromu, unde se nevoiau peste 80 de sihastri romani. Aici a deprins mestesugul nevointei duhovnicesti de la cei mai alesi calugari athoniti, ajungand vestit in schit pentru postul si osteneala lui. Tot aici a primit tunderea in monahism si s-a invrednicit de la Dumnezeu de darul lacrimilor si al neincetatei rugaciuni.

Publicitate

Dupa aproape cinsprezece ani de sihastrie in schitul Prodromu, bunul nevoitor a trait inca patru ani de zile in Manastirea Esfigmenu.

Aici primeste marele si ingerescul chip al schimniciei sub numele de Antipa si este hirotonit diacon. Astfel, inmultind ostenelile si privegherile de toata noaptea, Cuviosul Antipa era cinstit in tot muntele ca mare sihastru si lucrator al rugaciunii lui Iisus. Se invrednicise inca si de darurile vindecarii bolilor si al inainte-vederii.

Calendar ortodox 10 ianuarie 2024.

Iubind mai mult singuratatea si smerenia decat cinstea si lauda, in anul 1860 Cuviosul Antipa a parasit Muntele Athos si s-a reintors in Moldova, la manastirile din preajma Iasilor. Dar vazandu-se impresurat de multi credinciosi, caci numele lui se vestise in toata tara, dupa trei ani a plecat sa se inchine la moastele cuviosilor parinti de la Pecersca. Apoi a ajuns la manastirile din nord, uimind pe toti cu sfintenia vietii lui. De aici, auzind de vestita Manastire ortodoxa Valaam, aflata pe o insula din lacul Ladoga, aproape de hotarele Careliei (Finlanda), Cuviosul Antipa, iubind fericita liniste si instrainare, in anul 1865 s-a asezat in aceasta manastire. Aici traiau calugari foarte sporiti, lucratori neintrecuti si dascali iscusiti ai rugaciunii lui Iisus.

In Manastirea Valaam s-a nevoit Cuviosul Antipa inca 17 ani de zile, invrednicindu-se de darul preotiei si „aratand fapte minunate de traire duhovniceasca, in post, in rugaciune si in desavarsita saracie”. Cea mai mare nevointa a lui era rugaciunea cea de foc a inimii, prin care neincetat slavea pe Dumnezeu, izgonea gandurile cele necurate si gusta din bucuriile cele negraite ale Duhului Sfant. La aceasta adauga post indelungat, privegheri de toata noaptea, lacrimi, metanii si alte nestiute osteneli duhovnicesti. Savarsea inca adesea dumnezeiasca Liturghie si se ruga mult pentru lume si pentru tara in care s-a nascut.

Calendar ortodox 10 ianuarie 2024.

Pentru o petrecere aleasa ca aceasta, Cuviosul ieroschimonah Antipa Luchian dobandise de la Dumnezeu darul facerii de minuni si al inaintevederii. Caci cunostea gandurile cele ascunse ale oamenilor si pe multi ii povatuia pe calea mantuirii. Era de asemenea si un mare parinte duhovnicesc si dascal iscusit al rugaciunii inimii. Pentru aceea numele lui ajunsese cunoscut atat in Carelia cat si in Rusia de nord, incat multi monahi si credinciosi iubitori de Dumnezeu il cautau si ii urmau invataturile. Avea si in Manastirea Valaam cativa ucenici alesi, dintre care cel mai sporit era ieroschimonahul Pimen, barbat cuvios si foarte invatat.

Dupa o nevointa binecuvantata ca aceasta, Cuviosul Antipa Athonitul si-a dat sufletul cu pace in bratele Mantuitorului Hristos, la 10 ianuarie 1882, si a fost inmormantat in gropnita Manastirii Valaam. Este singurul calugar roman care s-a nevoit in aceasta vestita manastire isihasta din nordul Europei.

Rugaciune vindecatoare catre Sfantul Antipa de la Calapodesti

Povatuitor preaintelept al calugarilor si inger pamantesc te-ai aratat, Sfinte Cuvioase Parinte Antipa, infranandu-ti trupul cu nepatimirea si luminand inimile credinciosilor cu stralucirea virtutilor tale. Pentru aceasta te-ai facut locas preacinstit al Sfantului Duh si in ceruri ai aflat plata ostenelilor tale de la Dumnezeu, pe Care roaga-L sa ne daruiasca noua mare mila.

Peste pamant arcuindu-te ca un curcubeu, ai ajuns din Sfantul Munte in Athosul de la miazanoapte, Valaam. O, Sfinte Parinte Antipa, mult laudatule, asemenea mult minunatilor batrani ai Moldovei te-ai facut; si acum, locuind in slava cerescului Valaam, roaga-L pe Hristos Dumnezeul nostru sa ne povatuiasca pe calea ingereasca.

Publicitate

Author: Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.