Bugetul UE la un pas de acord.

Angela Merkel a reusit. Liderii UE se afla la un pas de acordul care ar putea elimina vetoul pus de Ungaria si Polonia asupra bugetului UE 2021-2027, deoarece sunt impotriva mecanismului care leaga debursarea fondurilor UE de respectarea statului de drept. Ieri, premierul Giuseppe Conte anticipase acest lucru, insa, a indemnat la „prudenta”.

Bugetul UE la un pas de acord.

Astazi, Consiliul European va verifica daca ultimul kilometru a fost parcurs. Cancelarul german a reusit sa gaseasca o propunere de compromis pentru deblocarea bugetului UE 2021-2027, dar si a urmatoarei generatii UE , un instrument fundamental pentru depasirea crizei post Covid si o importanta mostenire politica a presedintiei sale.

Ambasadorii din UE au reactionat pozitiv si vor evalua propunerea. Olanda, de exemplu, va trebui sa verifice daca textul respecta cerintele Parlamentului. Budapesta si Varsovia si-au exprimat satisfactia. La urma urmei, nu ar fi fost posibil altfel, pentru ca, pe langa numarul statelor membre, a fost si cel al Parlamentului UE, care va trebui apoi sa voteze asupra acordului final privind bugetul UE.

Declaratia interpretativa convenita de presedintia germana a Consiliului UE cu Polonia si Ungaria explica modul in care va fi aplicat mecanismul de protejare a bugetului UE: capcana fondurilor nu va fi declansata in prezenta cazurilor generice de nerespectare a statului de drept pentru care este deja prevazuta o alta procedura. Comisia va pregati documentele si, daca un stat membru face apel la Curtea de Justitie pentru a se pronunta cu privire la legalitatea mecanismului, acesta nu va fi aplicat pana cand judecatorii luxemburghezi nu se vor pronunta. In plus, noua conditionalitate nu va fi retroactiva asupra fondurilor deja platite, ci va fi aplicata numai incepand cu 2021.