Boboteaza 2024. Cate zile nu se spala haine dupa Boboteaza si de ce nu se da nimic cu imprumut in aceasta zi.

Boboteaza 2024. Crestinii ortodocsi praznuiesc Botezul Domnului sau Boboteaza pe 6 ianuarie.

Boboteaza face parte din suita celor 12 sarbatori crestine importante si este menita sa reaminteasca cele petrecute la apa Iordanului, inainte ca Iisus sa paseasca in viata publica. Biserica mai numeste Boboteaza si “Aratarea Domnului”, “Dumnezeiasca Aratare” sau “Epifania”, aceasta din urma denumire provenind din limba greaca si insemnand “aratare”, “descoperire”, “revelare”. De fapt, Boboteaza inseamna innoirea omului crestin.

Obiceiuri de Boboteaza

Traditia mai spune ca, la Boboteaza nu se spala rufe. In aceasta zi sunt interzise certurile in casa si nu se da nimic cu imprumut, deoarece aduce ghinion.

Publicitate

Se mai spune ca, in ziua de Boboteaza toate apele sunt sfintite, de aceea femeile nu trebuie sa spele rufe pentru urmatoarele opt zile pana la sfarsitul praznicului. Apa sfintita luata are puteri miraculoase si nu se strica niciodata.

In mediul rural, in Maramures, cei varstnici spun ca nu e bine sa arunci gunoiul pana nu iti calca preotul in casa. Dar, daca o faci imediat dupa ce a plecat preotul, vei scapa de toate relele pentru tot anul.

Cate zile nu se spala haine dupa Boboteaza

Traditia mai spune ca la Boboteaza nu se spala rufe. Este cunoscut faptul ca in zilele in care sunt sarbatori cu cruce rosie, biserica interzice orice activitate casnica, astfel ca nu se spala rufe, nu se calca, nu se coase si nici nu se fac treburi in gospodarie.

Articolul continuă după reclame

De Boboteaza, mai exact pe 6 ianuarie 2024, nu se spala rufe si nici in ziua care urmeaza dupa aceasta sarbatoare, avand in vedere ca pe 7 ianuarie 2024 este praznuit Sfantul Ioan Botezatorul.

In popor, exista o superstitie veche care spune ca nu este bine sa speli rufe timp de 9 zile dupa Boboteaza, avand in vedere ca aceasta este ziua in care se sfintesc toate apele. Biserica atrage atentia ca aceasta este doar o superstitie si ca sunt sfintite doar apele asupra carora se oficiaza slujba liturgica a sfintirii. Astfel, este gresita credinta potrivit careia nu se spala rufe timp de 9 zile dupa Boboteaza, ci interdictia se pastreaza doar in zilele in care este sarbatoare cu cruce rosie.

„In cadrul slujbei de sfintire a apei citim in stihirile canonului ca „firea apelor se schimba”. Dar acest lucru nu inseamna ca se sfintesc toate apele, ci doar apa asupra careia se oficiaza slujba liturgica a sfintirii. E bine sa stim ca harul lui Dumnezeu vine acolo unde este chemat. Nici in cadrul Sfintei Liturghii, harul lui Dumnezeu nu se pogoara peste toata painea care este in biserica, pentru a o preface in Trupul Domnului, ci doar asupra darurilor pregatite special pentru aceasta. Pe de alta parte, apa sfintita nu este valabila doar o anumita perioada de timp. Din acest motiv, precizam ca este gresita credinta ca pana la sfarsitul praznicului, adica 9 zile dupa Boboteaza, apele sunt sfintite si ca nu trebuie sa o folosim pentru spalat”, au precizat reprezentantii bisericii citati de crestinortodox.ro.

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.