Biserica Ortodoxa rusa din Amsterdam, anunt de ultim moment: „Clerul ia decizia dificila”

Biserica Ortodoxa rusa din Amsterdam a transmis ca intrerupe orice legaturi cu Patriarhia de la Moscova. Este primul caz in care o biserica occidentala ia aceasta decizie din cauza invaziei trupelor ruse din Ucraina si respinge linia adoptata de Patriarhul Kirill, scrie The Guardian.

In anuntul oficial se arata ca decizia a fost luata cu dificultate de cler. „Clerul ia decizia dificila de a rupe legaturile cu Patriarhia de la Moscova din cauza invaziei din Ucraina. Nu mai este posibil sa functioneze in patriarhia Moscovei si sa ofere un mediu sigur din punct de vedere spiritual pentru credinciosii nostri”, au anuntat reprezentantii Bisericii Ortodoxe din Olanda.

Circa 280 de preoti ortodocsi rusi si oficiali ai bisericii din toata lumea au semnat o scrisoare deschisa prin care i-au cerut Patriarhului Kirill sa respinga invazia rusa asupra Ucrainei. Biserica Ortodoxa din Amsterdam, una dintre cele mai mari congregatii ortodoxe ruse din Tarile de Jos, a condamnat razboiul inca de la inceput.

Publicitate

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse a refuzat sa condamne razboiul.

Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse nu a raspuns la solicitarea Consiliului Mondial al Bisericilor de a-si folosi influenta pentru a ajuta la incheierea razboiului din Ucraina. In schimb, intr-o scrisoare adresata organizatiei cu sediul la Geneva, patriarhul Kirill a invinuit „fortele care considera in mod deschis Rusia ca fiind inamicul lor” drept responsabile pentru acest conflict.

De asemenea, Kirill a acuzat fortele straine ca au creat in mod deliberat o prapastie intre rusi si ucraineni si ca incearca sa „reeduce” oamenii din Ucraina pentru a deveni dusmani ai Rusiei.

„Acest conflict tragic a devenit parte a unei strategii geopolitice la scara larga care vizeaza, in primul rand, slabirea Rusiei”, a afirmat Kirill in scrisoarea citata de dpa, potrivit Agerpres.

De asemenea, Patriarhul Kirill a sugerat recent ca paradele gay pride se numara printre motivele razboiului din Ucraina.

Publicitate

Publicitate

Author: Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.