Austria si Olanda au votat impotriva aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen: „Este un esec al…”

Romania a ratat din nou aderarea la Spatiul Schengen dupa ce Austria si Olanda au votat joi la Consiliul JAI de la Bruxelles impotriva aderarii Bulgariei si Romaniei la acest spatiu.

Austria si Olanda au votat impotriva aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, au declarat surse guvernamentale pentru Europa Libera. Croatia va intra in spatiul Schengen incepand cu luna ianuarie 2023.

Potrivit acestora, Olanda si-a motivat votul prin faptul ca nu este de acord cu intrarea Bulgariei in Schengen, cele doua fiind cuplate in prima varianta de vot.

Oficialii romani au incercat sa obtina un nou vot, separat de Bulgaria.

Anuntul vine la scurt timp dupa ce mai multe surse anuntau ca Germania se opunea aderarii Croatiei, in replica la opozitia Austriei.

„Este un esec al Romaniei, spune Stefan Popescu. Diplomatia de la Bucuresti, institutiile vizate – ministere, presedintie – nu au functionat, iar autoritatile de la Bucuresti, platite de contribuabilii romani, trebuie sa explice care sunt adevaratele motive ale refuzului Austriei”, spune expertul in relatii internationale Stefan Popescu pentru Europa Libera.

Si fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu spune ca „fiind vorba de o tematizare politica, asa cum a anuntat-o Austria, ar fi trebuit sa stim de aceasta situatie din timp.”

„Nu cred ca probleme au aparut cu trei saptamani inainte si ne puteam preveni partenerii, tocmai pentru a gasi o solutie cu care sa venim cu totii in Consiliul JAI si sa nu mai trecem prin astfel de momente complicate pentru imaginea Romaniei si a Uniunii Europene”, a adaugat fostul ministru.

A fost o situatie paradoxala, in opinia lui Cristian Diaconescu, iar pozitia Austriei neverosimila.

Aderarea Romaniei la Schengen a starnit multe discutii si declaratii din partea liderilor europeni in ultimele doua luni. Tarile care au spus ca Romania nu este pregatita sa adere la Schengen au fost initial Olanda si Austria.

Daca Olanda s-a razgandit si si-a schimbat pozitia apoi, Austria a anuntat pana in ultimul moment ca se impotriveste fata de aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul european de libera circulatie.