AstraZeneca pare sa fie mai putin eficient impotriva bolilor usoare cauzate de tulpina S. Africana

Compania britanica AstraZeneca a declarat sambata ca datele din studiile timpurii au aratat ca vaccinul COVID-19 pare sa ofere o protectie limitata impotriva bolilor usoare cauzate de varianta sud-africana a coronavirusului.

„In acest mic studiu de faza I / II, datele timpurii au aratat o eficacitate limitata impotriva bolii usoare, in principal datorita variantei B.1.351 din Africa de Sud”, a declarat firma farmaceutica ca raspuns la un raport publicat de Financial Times.

„Cu toate acestea, nu am reusit sa stabilim in mod corespunzator efectul acesteia impotriva bolilor severe si a spitalizarii, avand in vedere ca subiectii erau in principal adulti tineri sanatosi”, a spus purtatorul de cuvant, potrivit Times of Israel.

Publicitate

AstraZeneca a mentionat ca niciunul dintre cei peste 2.000 de participanti la procesul efectuat de Universitatea Witwatersrand din Africa de Sud si Universitatea Oxford nu a necesitat spitalizare.

Compania a declarat ca crede ca vaccinul sau ar putea proteja impotriva bolilor severe, a raportat agentia de stiri Reuters.

Oamenii de stiinta spun ca nu exista dovezi ca varianta sud-africana este mai grava decat virusul original, dar poate fi mai contagioasa.

Publicitate

Mai multe variante noi – fiecare cu un grup de mutatii genetice – au starnit temeri cu privire la cresterea infectiozitatii, precum si sugestii ca virusul ar putea incepe sa evite raspunsul imun, fie din cauza unei infectii anterioare, fie a unui vaccin.

Noile variante – impreuna cu o alta legata de Brazilia – au mutatii ale proteinei spike ale virusului, care permite virusului sa se agate de celulele umane si, prin urmare, joaca un rol cheie in conducerea infectiilor.

O mutatie in special cea cunoscuta sub numele de E484K si gasita in tulpinile din Africa de Sud si Brazilia, dar nu si cea din Marea Britanie ingrijoreaza oamenii de stiinta.

Au existat ingrijorari cu privire la faptul ca vaccinurile actuale ar putea fi mai putin eficiente impotriva variantei din Africa de Sud, deoarece contine o mutatie a proteinei tipice a virusului, pe care o vizeaza vaccinurile existente.

Pfizer si BioNTech, al caror vaccin este utilizat in intraga lume, a declarat luna trecuta ca testele timpurii sugereaza ca imunizarea lor ar fi scut de protectie impotriva variantelor din Africa de Sud si Marea Britanie. Firma americana de biotehnologie Moderna a spus ca studiile de laborator sugereaza ca si vaccinul sau ar proteja impotriva variantelor.

Publicitate

Author: Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.