Armata rusa anunta un coridor „sigur” pentru ca locuitorii Kievului sa plece

Armata rusa a anuntat luni un coridor „deschis si sigur” pentru ca civilii ucraineni sa paraseasca capitala, Kiev.

„Facem un apel catre locuitorii din Kiev. Toti civilii din oras pot parasi liber capitala Ucrainei de-a lungul autostrazii Kiev-Vasilkov (Vasylkiv). Aceasta ruta este deschisa si sigura”, a spus generalul-maior Igor Konasenkov, purtatorul de cuvant al Ministerul rus al Apararii, intr-un comunicat.

„Inca o data, vreau sa subliniez ca fortele armate ale Federatiei Ruse lovesc doar tinte militare. Populatia civila nu este in pericol”.

Adevarul despre „cuvantul rusilor”

Cel putin 352 de civili in Ucraina au fost ucisi de la inceputul invaziei, inclusiv 14 copii, potrivit Ministerului de Interne al Ucrainei. Autoritatile ucrainene au acuzat fortele ruse ca vizeaza infrastructura civila, inclusiv cladiri rezidentiale si scoli.

Declaratia lui Konasenkov includea si o afirmatie fara temei conform careia guvernul ucrainean folosea locuitorii Kievului ca „scut uman”, repetand o acuzatie conform careia „nationalistii” ucraineni au desfasurat artilerie in zonele rezidentiale ale capitalei.

Echipele CNN de pe teren la Kiev au vazut direct voluntari civili ucraineni – chiar si membri ai Parlamentului – luand arme si pregatindu-se pentru a apara capitala.